čokoládová roláda

Čokoládová roláda

Jeli jsme se synem do Prahy na veletrh Svět knihy. Těšila jsem se, jak se pokoukám po knížkách, možná uvidím v nějakém salónku zajímavou besedu s oblíbeným literátem, a syn, vášnivý čtenář, dostal budget na knihu, kterou si mohl vybrat. Prostě to znělo jako ideální výlet, bohužel jen do té doby, než jsme dorazili na výstaviště.

U pokladen stály 4 fronty, každá minimálně 50 m dlouhá. Což o to, práce pokladních odsýpala a za chvilku jsme byli na řadě, ale když jsem viděla podobnou zácpu u vlezu do budovy výstaviště, zpozorněla jsem. Zkrátím to: hned za dveřmi nás vcucnul dav a my se proplétali mezi lidmi, bez nejmenší šance kdekoliv v klidu zastavit a potěšit se zajímavým čtením. Do půl hodiny jsme byli venku, otrávení a s přesvědčením, že je mnohem lepší vybrat si knihu v knihkupectví než v tomhle blázinci.

Stavili jsme se při zpáteční cestě v nákupáku na Černém mostě a tady jsme utratili korunky, které jsme si původně vyhradili na veletrh. Syn nějaký sci-fi román, a já si udělala radost velikánskou kuchařkou, nazvanou Čokoláda, božský požitek. Konečně se dostávám k jádru pudla – právě z téhle kuchařky je dnešní kakaová roláda, plněná i potřená čokoládovou polevou ganache.

čokoládová roláda

Čokoládová roláda

Čokoládová roláda s krémem ganache pro všechny zapálené čokoholiky!
4 z 4 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Porce: 12
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Čokoládová poleva ganache

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu rozehřejeme na 170 °C (elektrická bez ohřevu).
  • Připravíme si klasický plech o rozměrech cca 25×35 cm, lehce ho vytřeme sádlem. Plech vyložíme pečicím papírem, díky tomu, že jsme plech vymazali, papír se na něj hezky přilepí a nebude nám cestovat.
  • Také vrch pečicího papíru lehce pomažeme sádlem a rovnoměrně poprášíme hrubou krupicí.
  • Opatrně oddělíme žloutky od bílků, každé dáme do jiné mísy.
  • Nejprve ušleháme sníh z bílků. Přidáme špetku soli a začneme šlehat elektrickým mixérem, nejprve na pomalé otáčky. Asi po minutě otáčky zvýšíme a z odměřeného cukru přidáme jednu lžíci. Krystalky soli a cukru pomůžou bílky lépe „rozbít“ a našlehat. Po další minutě dvou zvýšíme otáčky na maximum, přidáme ještě jednu lžíci cukru a šleháme, dokud sníh není dostatečně tuhý.
  • Žloutková směs: v míse umícháme žloutky se zbývajícím cukrem a teplou vodou, pomozte si opět elektrickým šlehačem. Šleháme asi pět minut, dokud žloutková směs nezesvětlá.
  • Smícháme suchou směs, tedy mouku, kakao a prášek do pečiva. Moučnou směs vmícháme do žloutkové, pouze ruční obracečkou. Přidáme vyšlehaný sníh ve třech dávkách, postupně zapracováváme do směsi, opět pracujeme pouze ručně.
  • Těsto rovnoměrně rozestřeme na připravený plech. Pečeme v předehřáté troubě asi 10-12 minut, dokud není těsto pružné.
  • Vyndáme a necháme chvíli zchladit, poté srolujeme i s pečicím papírem do rolády a necháme zcela vychladnout.
  • Mezitím si připravíme čokoládový krém ganache. Z čokolády dáme stranou 50 g, zbylých 350 g nasekáme na malé kusy. Smetanu dáme do rendlíku na plotýnku. Jakmile se smetana začne vařit, odstavíme a vhodíme do ní čokoládu. Necháme asi 1 minutu stát a poté mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a my nedostaneme hladký krém ganache. Ganache necháme chladnout při pokojové teplotě, občas promícháme. Jakmile je rendlík i ganache dostatečně zchlazená, dáme ji asi na hodinu do lednice tuhnout, dokud nevznikne hladký roztíratelný krém.
  • Ganache vyndáme z lednice, z rendlíku odebereme asi 1/3 krému. Zbylých 50 g čokolády nastrouháme a do této třetiny přidáme. Promícháme.
  • Rozbalíme roládu, odstraníme pečicí papír. Roládu potřeme marmeládou nebo džemem, poté krémem s nastrouhanou čokoládou. Roládu natěsno svineme, aby uvnitř nezůstala vzduchová kapsa. Položíme ji srolovaným koncem dolů.
  • Konce rolády odřízneme, hezky tak zarovnáme okraje. Zbylým čokoládovým krémem roládu potřeme z vrchu a ze stran a dáme ještě na chvíli vychladnout do lednice.
  • Krájíme na cca 2 cm široké řezy a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Příprava cca 20 min, pečení 10-12 min, příprava čokoládového krému ganache cca 15 min + hodinu chlazení, dále potřít roládu a opět dát na chvíli zchladit – roláda se dělá doslova na etapy!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

čokoládová roláda

Čokoládová roláda: rady a tipy

  • Smetanu na přípravu krému vezměte vysokotukovou, s obsahem tuku alespoň 30 % (nikoliv smetanu na vaření, která obvykle obsahuje pouze 12 % tuku!)
  • Čokoládu použijte hořkou, s obsahem kakaové hmoty nad 50 %. Pokud budete kupovat, podívejte se na složení: dobrá hořká čokoláda by měla obsahovat pouze čokoládové složky (sušina, čokoládové máslo), cukr a lecitin neboli emulgátor. Lecitin je ideální přírodní, obvykle sojový; pokud místo něj obsahuje E476, dejte od takové čokolády raději ruce pryč.
  • Ganache je úžasná čokoládová poleva, která k nám přišla z Francie. Základem je tučná smetana a kvalitní hořká čokoláda. Dá se připravit jako poleva i jako hustý krém, záleží na tom, kolik čokolády použijete.

čokoládová roláda

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Čokoládová roláda, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/cokoladova-rolada/