Troubu rozehřejeme na 170 °C (elektrická bez ohřevu).
Připravíme si klasický plech o rozměrech cca 25x35 cm, lehce ho vytřeme sádlem. Plech vyložíme pečicím papírem, díky tomu, že jsme plech vymazali, papír se na něj hezky přilepí a nebude nám cestovat.
Také vrch pečicího papíru lehce pomažeme sádlem a rovnoměrně poprášíme hrubou krupicí.
Opatrně oddělíme žloutky od bílků, každé dáme do jiné mísy.
Nejprve ušleháme sníh z bílků. Přidáme špetku soli a začneme šlehat elektrickým mixérem, nejprve na pomalé otáčky. Asi po minutě otáčky zvýšíme a z odměřeného cukru přidáme jednu lžíci. Krystalky soli a cukru pomůžou bílky lépe „rozbít“ a našlehat. Po další minutě dvou zvýšíme otáčky na maximum, přidáme ještě jednu lžíci cukru a šleháme, dokud sníh není dostatečně tuhý.
Žloutková směs: v míse umícháme žloutky se zbývajícím cukrem a teplou vodou, pomozte si opět elektrickým šlehačem. Šleháme asi pět minut, dokud žloutková směs nezesvětlá.
Smícháme suchou směs, tedy mouku, kakao a prášek do pečiva. Moučnou směs vmícháme do žloutkové, pouze ruční obracečkou. Přidáme vyšlehaný sníh ve třech dávkách, postupně zapracováváme do směsi, opět pracujeme pouze ručně.
Těsto rovnoměrně rozestřeme na připravený plech. Pečeme v předehřáté troubě asi 10-12 minut, dokud není těsto pružné.
Vyndáme a necháme chvíli zchladit, poté srolujeme i s pečicím papírem do rolády a necháme zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme čokoládový krém ganache. Z čokolády dáme stranou 50 g, zbylých 350 g nasekáme na malé kusy. Smetanu dáme do rendlíku na plotýnku. Jakmile se smetana začne vařit, odstavíme a vhodíme do ní čokoládu. Necháme asi 1 minutu stát a poté mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a my nedostaneme hladký krém ganache. Ganache necháme chladnout při pokojové teplotě, občas promícháme. Jakmile je rendlík i ganache dostatečně zchlazená, dáme ji asi na hodinu do lednice tuhnout, dokud nevznikne hladký roztíratelný krém.
Ganache vyndáme z lednice, z rendlíku odebereme asi 1/3 krému. Zbylých 50 g čokolády nastrouháme a do této třetiny přidáme. Promícháme.
Rozbalíme roládu, odstraníme pečicí papír. Roládu potřeme marmeládou nebo džemem, poté krémem s nastrouhanou čokoládou. Roládu natěsno svineme, aby uvnitř nezůstala vzduchová kapsa. Položíme ji srolovaným koncem dolů.
Konce rolády odřízneme, hezky tak zarovnáme okraje. Zbylým čokoládovým krémem roládu potřeme z vrchu a ze stran a dáme ještě na chvíli vychladnout do lednice.
Krájíme na cca 2 cm široké řezy a podáváme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Kuchyňský robot KitchenAid
Podnos na koláč
Miska na rozpouštění čokolády
Ještě pár slov k receptu:
Příprava cca 20 min, pečení 10-12 min, příprava čokoládového krému ganache cca 15 min + hodinu chlazení, dále potřít roládu a opět dát na chvíli zchladit - roláda se dělá doslova na etapy!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!