Čokoládový závin z kynutého těsta
Moje babička často pekla koláče. V zásobě měla několik druhů, které ráda střídala. I když všechno, co upekla, chutnalo božsky, nejoblíbenější ze všech jejích moučníků byl pro mě klasický kynutý závin.
Dávala do něj různé náplně: makovou, tvarohovou, ořechovou a také čokoládovou. A čokoládový závin, ten prostě mezi námi dětmi vedl. Ze všech závinů jej babička samozřejmě dělala nejmíň, a když, tak nám přišlo, že té čokolády je tam nějak málo, že ho ošidila. Čokolády prostě nebylo nikdy dost.
Čokoládový závin z kynutého těsta
INGREDIENCE
Těsto
- 200 ml MLÉKO
- 50 g cukr krupice
- 20 g droždí
- 480 g hladké mouky + na podsypání
- SŮL
- 1 ks vejce (velké + 1 žloutek)
- 1 lžička vanilkový extrakt
- kůra z jednoho citrónu
- 100 g rozpuštěné máslo
- Olej vhodný na pečení a smažení (na vymazání formy)
Čokoládová náplň
- 100 g ČOKOLÁDA HOŘKÁ
- 100 g rozpuštěné máslo
- 120 g cukr krupice
- 35 g KAKAO TMAVÉ
- 1 lžička vanilkový extrakt
Pudingová náplň
- 1 ks vanilkový cukr
- 2 lžíce cukr krupice
- 450 ml MLÉKO
- 1 ks vanilkový puding
PRACOVNÍ POSTUP
- Připravíme si kvásek: Mléko ohřejeme na teplotu těla a přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Necháme kvásek asi 10-15 minut vyrůst.
- Ve velké míse smícháme všechny ostatní ingredience: mouku, zbytek cukru, sůl, vejce, žloutek, vanilkový extrakt a citrónovou kůru. Přidáme vzešlý kvásek a vymícháme těsto (ideálně v robotu). Když jsou všechny ingredience promíchané, přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto.
- Necháme vykynout 1-2 hodiny tak, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Během kynutí jej můžeme jednou až dvakrát promíchat, abychom z něho dostali vzduch.
- Připravíme si náplně a necháme je vychladit (postupy jsou uvedené výše u ingrediencí na jednotlivé náplně).
Čokoládová náplň
- V rendlíku rozpustíme máslo s čokoládou a přidáme všechny ostatní ingredience. Cukr se nejspíš zcela nerozpustí, ale to nevadí, při pečení zjemní a potom už nebudou krystalky vůbec cítit. Necháme vychladit.
Pudinková náplň
- Uvaříme puding dle návodu, dáme trochu méně mléka, aby byl hustější.
- Hned po uvaření ho přikryjeme potravinovou fólií, zabráníme tím tvorbě škraloupu na povrchu. Necháme vychladit.
Pečení
- Kulatou formu se středovým nástavcem na bábovku vymažeme máslem nebo olejem. Elektrickou troubu zapneme na 180 °C.
- Těsto rozdělíme na dvě poloviny, ještě jednou propracujeme a rozválíme na pomoučené ploše do obdélníku nebo čtverce. Natřeme polovinou čokoládové náplně, případně i pudingové, a srolujeme do válečku.
- Váleček těsta jednou podélně rozřízneme tak, aby byly vidět jednotlivé vrstvy, a ty potom propleteme. Přesuneme do formy a stočíme do věnce. Konce také propleteme, aby vyšel pěkný vzorek.
- Pečeme při 180 °C asi půl hodiny.
Ještě pár slov k receptu:
Dnes už závin peču sama, po několika letech jsem mu dokonce pořídila modernější střih a myslím, že mu opravdu sluší.
Také jsem přidala víc čokolády, aby si už nikdo nemohl stěžovat, že ho šidím. Vzhledem k tomu, že já mám raději vláčnější koláče, vylepšila jsem závin ještě vanilkovým pudingem, který mu dodá vláhu a úžasnou chuť.
Štrúdl z kynutého těsta: tipy a rady
- Já mám raději kynuté těsto, které jé vláčnější, a vůbec mi nevadí, když se trošku lepí na stěny. Téměř všechny recepty obsahují informaci, že těsto se nesmí lepit na stěny mísy, a tak se má případně přidat víc mouky. Jenomže ti, kteří se s kynutým těstem ještě nekamarádí, tímto způsobem často vypracují hroudu tuhého těsta, které potom ani nejde rozválet, ale hlavně je po upečení až tvrdé. Moje rada zní: raději vláčnější těsto, mírně lepivé, ono se do něj stejně ještě část mouky přimíchá při válení na pomoučeném válu A to nejdůležitější je, že po upečení bude jemné a chutné.
- Jestli nemáte doma kulatou formu s volným středem (jako na bábovku), nevadí. Můžete věnec stočit do kruhu na plechu a doprostřed dát zavařovací sklenici. Ta při pečení nepraskne a udrží těsto v pěkném tvaru věnce. Anebo můžete stočit jako hada do jakékoliv jiné formy, nebude to už sice věnec, ale bude mít pořád pěknou propletenou strukturu.
- Máte-li chuť, určitě vyzkoušejte i variantu s tvarohovou náplní, povidlovou, makovou, ořechovou nebo marmeládovou.