Rýžový nákyp se sněhovou peřinkou
Dnes odpoledne děti chytla slina (na něco dobrého, samozřejmě 🙂 K vyřešení akutní situace se nabízely dvě možnosti. Buď ratolesti odbýt kusem pečiva namazaným marmeládou, nebo zburcovat kreativitu a hrnce v kredenci, a pustit se do něčeho sofistikovanějšího.
Přiklonila jsem se k možnosti číslo 2 a vymyslela si rýžový nákyp s ovocem. Zatímco den předtím jsem čarovala s rýží Arborio a italským risottem, na sladký rýžový nákyp jsem sáhla po rýži Basmati.
Rýžový nákyp se sněhovou peřinkou
Lehký rýžový nákyp se sněhovou peřinkou, sypaný krystalky třtinového cukru. Servírovaný s ovocným rozvarem z meruňek.
Vytisknout
Připnout
Porce: 3 porce
INGREDIENCE
- 180 g rýže basmati
- 120 ml smetana na vaření 12%
- 600 ml vody
- 4 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- SŮL
- máslo na vytření formy
- lžíce krystalového cukru na posypání sněhové peřinky (v ideálním případě hnědý třtinový)
- ½ ovocného kompotu (meruňky, švestky)
PRACOVNÍ POSTUP
- Do hrnce se silnějším dnem nalijte smetanu a zřeďte ji vodou. Oslaďte cukrem a vanilkou, přidejte špetku soli. Vsypte rýži a přiveďte k varu. Míchejte, aby se rýže nepřichytila ke dnu. Mezitím si zapněte troubu, ať je předehřátá.
- Rýže se vaří cca 15-20 minut. Většina tekutiny by měla být vstřebaná. Nechte rýži vychladnout – já jsem ji vložila do velké mísy a rozetřela po stěnách na tenčí vrstvu, aby dříve zchladla.
- Rozklepněte 2 vejce, oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte ke zchladlé rýži a zamíchejte, bílky dejte do čisté mísy.
- Vymažte formu máslem, směs uvařené rýže se žloutky přendejte do formy a dejte na 20 minut péct do středně předehřáté trouby.
- Na plotýnku dejte hrnec a vlijte do něj ovocný kompot i se šťávou (použila jsem meruňkový). Na mírném ohni zredukujte do podoby hustého rozvaru.
- Po 20 minutách vyšlehejte tuhý sníh z bílků. Vyndejte formu s pečeným nákypem a rozetřete na povrch sněhovou peřinku. Vrch posypte zlehka krystalovým cukrem. Dejte zapéct na 5 minut do trouby.
- Servírujte s ovocným rozvarem, případně kopečkem sýra mascarpone.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Rýže na sladko s ovocem
- Recept, který zde uvádím, je v odlehčené variantě. Mlsní jazykové přidají do nákypu 10 dkg másla, které se utřou s vaječnými žloutky, a před zapékáním v troubě se směs vmíchá do uvařené rýže.
- Na sněhovou peřinku, kterou se pokrývá nákyp předtím, než se dá zapéct, se lehkou rukou sype krystalový cukr. I po zapečení jsou krystalky zřetelné. Abyste umocnili dojem, použijte hnědý třtinový cukr, který bude s bílým sněhem krásně kontrastovat.
- Pokud by vám rýžový nákyp v odlehčené verzi připadal suchý, servírujte jej s kopečkem mascarpone nebo jiného sladšího, tučnějšího čerstvého sýra.