Koláč „den a noc“ je založený na kontrastu bílé tvarohové vrstvy s tmavou kakaovou, nahoře je doplňuje zlatavá barva piškotového těsta. Dezert tedy nejenom dobře chutná, ale také pěkně vypadá.
Koláč den a noc je jedním z dalších babičkovských klasických moučníků, které mám moc ráda. Hodí se k odpolední kávě nebo jako zákusek pro nečekanou návštěvu. Tip: Na přípravu je velice jednoduchý!
Koláč den a noc
Koláč tří barev s tvarohem a kakaem, pečený na plechu.
Vytisknout
Připnout
Porce: 10
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Spodní kakaová vrstva:
- 300 g polohrubá mouka
- 100 g cukr moučka
- 100 g MÁSLO
- ½ ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo obyčejný kypřicí prášek)
- 5 lžíce vody
- 2 lžíce KAKAO TMAVÉ (holandského typu)
- 1 ks vejce
Prostřední tvarohová náplň:
- 3 ks měkký polotučný tvaroh (tj. 3 x 250 g)
- 100 g cukr moučka
- 2 ks vejce
- 1 ks vanilkový cukr
- 1 lžička citronová kůra (strouhaná)
Vrchní piškotová vrstva:
- 200 g polohrubá mouka
- 200 g cukr krupice
- 3 ks vejce
- 200 ml Olej vhodný na pečení a smažení (slunečnicový)
- ½ ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
- ½ ks vanilkový cukr
- 5 lžíce vody
PRACOVNÍ POSTUP
- K přípravě jednotlivých vrstev koláče den a noc budeme potřebovat tři různé misky.
- Ingredience na spodní vrstvu smícháme v míse a vypracujeme hladké tužší kakaové těsto.
- Ingredience na tvarohovou náplň smícháme v misce a ruční metličkou vypracujeme hladký tvarohový krém.
- Ingredience na vrchní piškotové těsto smícháme v misce a dobře metličkou prošleháme do tekutého těsta.
- Plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a na dno rovnoměrně nalijeme tmavé kakaové těsto, na které natřeme tvarohovou náplň, a nakonec na ni nalijeme po celém povrchu rovnoměrnou vrstvu piškotového těsta.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu cca 45 minut.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Koláč na plech – nakrájíte zhruba 20 kousků koláče.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Koláč den a noc: tipy a rady
- Jednoduchý moučník, který zvládnou i začátečníci. Koláč je velmi variabilní, lze různě upravit – někdy se například místo bílé tvarohové vrstvy strouhají jablka.
- Pokud si vzpomenete, vyndejte zavčasu z lednice tvaroh a vejce. Těsta, v nichž se používá prášek do pečiva, mají ráda ingredience stejné teploty, ideálně „ohřáté“ na pokojovou teplotu.