Kakaový koláč s tvarohem
Včera jsem byla v Praze, udělala jsem si radost a vyzvedla si pár starých hrníčků a talířků na focení (zdravím tímto paní Alenku), takže dnes když jsem pekla, fotila jsem výsledek na krásném čajovém servisu, který jsem si přivezla.
A co se u nás o víkendu peklo? Iniciátor byl opět mladší syn, respektive jeho spolužačky, které při hodině vaření pekly drobenkový koláč. Zřejmě se omladině povedl, proto urgentní žádost o tenhle moučník padla i u nás doma.
Pátrala jsem po nějakém dobrém receptu, který jsem si lehce upravila do zdravější verze, a místo řezů na plech jsem koláč upekla v dortové formě. Chutná skvěle, a není ani moc sladký.
Kakaový koláč s tvarohem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Těsto na koláč:
- 250 g MÁSLO
- 400 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- 150 g cukr písek
- 1 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (s vinným kamenem)
- vanilková pasta
- 3 lžíce KAKAO TMAVÉ (zarovnané)
- špetka SŮL
- 50 g VLAŠSKÉ OŘECHY
Tvarohová náplň:
- 750 g tvaroh tučný (3 vaničky)
- 150 g zakysaná smetana
- 2 ks vejce
- 170 g cukr moučka
- 1 lžíce pudinkový prášek vanilkový
PRACOVNÍ POSTUP
- Vyndáme si z lednice všechny potřebné suroviny předem, aby získaly pokojovou teplotu – bude se nám s nimi lépe pracovat.
- Rozpálíme troubu na 160 °C – bez horkovzduchu! Spíše na nižší teplotu, než se pečou obvyklé moučníky.
- Do mísy nasekáme máslo, cukr, vanilkovou pastu, mouku prosátou s práškem do pečiva, kakao, špetku soli a vše zpracujeme v drobenkové těsto.
- Dno dortové formy o pr. 23 cm vyložíme pečicím papírem, hrany vytřeme máslem.
- Zhruba ¾ těsta vsypeme do formy a umačkáme, po obvodu formy vytáhneme hrany nahoru.
- Smícháme tvarohy, zakysanou smetanu, cukr, vejce a pudingový prášek. Tvarohovou hmotu vylijeme do dortové formy na připravený základ.
- Vlašské ořechy umeleme a přidáme ke zbývající čtvrtině drobenkového těsta. Rovnoměrně posypeme vrch koláče.
- Dáme péct do rozehřáté trouby zhruba na hodinu. Hlídejte, aby se vrch koláče nepřipekl, případně překryjte alobalem.
- Po upečení pootevřeme troubu a necháme koláč chladnout alespoň půl hodiny v troubě – zabráníme tak, aby se střed koláče propadnul.
- Poté vyndáme a necháme zcela vychladnout. Tenkým nožem obkroužíme obvod dortové formy, abychom koláč uvolnili.
- Sejmeme obvodovou obruč formy a vychlazený koláč krájíme a podáváme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Kakaový koláč: rady a tipy
- Koláč půjde velmi dobře krájet, pokud ho necháte přes noc odležet v lednici. Tvarohová náplň krásně ztuhne, také chutě lépe prolnou. U tohoto koláče platí, že ještě lépe chutná druhý den. No, vydržte to ale 🙂
- V originálním receptu je uvedená hladká, jindy polohrubá mouka. Nahrazuju bílou mouku zdravější, špaldovou, používám celozrnnou Pernerku – doporučuji. Špaldová mouka lehce voní po oříškách, krásně tak doplní vrchní část koláče, do kterého se přimíchávají vlašské ořechy.
- Do drobenkového těsta používám na ovonění vanilkovou pastu. Alternativně použijte vanilkovou esenci nebo vanilkový cukr (v nejhorším případě vanilínový).
- Prášek do pečiva doporučuju s vinným kamenem, nikoliv s chemickými solemi, které dávají moučníku nedobrou pachuť.
- Kakao v receptu je myšleno holandské, tmavé, zapomeňte na Granko.
- Tvaroh prosím pěkně VŽDY tučný, žádné šizené polotučné nebo nedejbože odtučněné. Tuk je to, co tvarohu dává šmrnc, tvaroh uměle zbavený tuku je v podstatě voda, nepěkně se podepíše na výsledku.