Tažín z krůtího masa
Když jsem naposledy nakupovala, natrefila jsem na krůtí maso ze stehna. Většinou krůtí kupuji i s kostí a peču ho na mnoho různých způsobů, ale s novým “přírůstkem” jsem si v první chvíli nevěděla rady. Nakonec jsem našla recept na tažín z krůtího masa a rozhodla se risknout manželův hněv, že si z něho opět dělám testovacího králíka
Závěr? Chutnalo mu moc, o synovi ani nemluvě. Tažín z krůtího masa Je velmi snadný a perfektně se k němu hodí rýže nebo bramborová kaše.
Tažín z krůtího masa
INGREDIENCE
- 1 kg krůtí maso (stehenní)
- 125 g MÁSLO
- 1 ks CIBULE
- 1 ks skořice celá
- špetka SŮL
- špetka PEPŘ
- svazek petržele
- šťáva z jednoho citrónu
- 6 ks vejce
- ½ lžičky drcený kmín
- ½ lžička MLETÁ ČERVENÁ PAPRIKA sladká
PRACOVNÍ POSTUP
- Z masa odstraníme blanité části. Nemusíme ho úplně “rozpitvat”, protože se opravdu vše rozpadne vařením. Nakrájíme ho na větší kostky a dáme do hrnce. Ideální takový, co může i do trouby.
- Přisypeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme máslo a skleničku vody (1 dcl), skořici, sůl a pepř. Dusíme do měkka asi 30-45 minut. Když je maso měkké, zapneme troubu na 200°C.
- Potom vyndáme maso a do šťávy přidáme nasekanou petržel a šťávu z citrónu. Vaříme asi 10 minut, dokud se omáčka nezredukuje a nezahustí. Polovinu omáčky dáme stranou. A vyhodíme skořici.
- Mezitím si v misce rozšleháme vajíčka vidličkou, osolíme a opepříme a přidáme kmín.
- Maso vrátíme do hrnce s omáčkou a zalejeme vaječnou směsí. Dáme péct do trouby na přibližně 15 minut. Při podáváni přelijeme zbytkem šťávy, co jsme si odložili stranou.
Ještě pár slov k receptu:
Tipy a rady k receptu
- Na toto jídlo se hodí perfektně litinový hrnec. Maso je v něm hotové dřív a může jít i do trouby.
- Ideální příloha je rýže nebo bramborová kaše.
- Nebojte se experimentovat, toto jídlo k tomu úplně nabízí. K masu můžete přidat i zeleninu, třeba hrášek a karotku, nebo víc cibule.
- Kdyby se vám množství másla zdálo moc, klidně uberte, nebo ho nahraďte třeba olivovým olejem, nebo přepuštěným máslem.