Chcete si dát polévku, která vás zasytí a zahřeje po těle i na duši? Bramboračka je ideální polévka v čase zimních plískanic, navíc je velice jednoduchá na přípravu.
TIP: Bramboračku si klidně můžete dát jako samostatné jídlo, je opravdu vydatná a sytá, je například perfektní jako rychlá večeře.
Domácí bramboračka
INGREDIENCE
- 4-5 ks mrkve
- půlka celeru
- 1 CIBULE
- 3 Stroužky česneku
- 4-5 BRAMBORY
- 1 větší petržel
- majoránka dle chuti
- SŮL
- PEPŘ
- polévkové koření: libeček (kerblík, petržel, pažitka (čerstvé/sušené))
- cca 1 polévková lžíce zásmažky
- 0,5 – 1 l vody
- lžíce másla
PRACOVNÍ POSTUP
- Na másle si zpěníme na drobno nakrájenou cibuli. Zeleninu oloupeme, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a přidáme k cibuli. Osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Restujeme tak dlouho, dokud se zelenina nezačne přichytávat na dno hrnce a poté podlijeme vodou. Česnek utřeme ze solí a přidáme do polévky.
- Vaříme cca 15-20 minut do změknutí zeleniny a poté zahustíme předem připravenou jíškou. Nakonec přidáme polévkové bylinky, případně dochutíme dle chuti.
Bramborová polévka: tipy a rady
- Kluci v akci přidávají do bramboračky smetanu, často tvoří součást bramborové polévky houby, ať už sušené, nebo čerstvé.
- Když vám bramboračka zbyde, bude polévka druhý den odleželejší, hustší a ještě chutnější.
- Máte-li doma, přidejte do polévku špetky kurkumy. Kurkuma je koření s mnoha léčivými účinky, je báječná nejenom na lepší zažívání, ale přidá bramboračce barvu.
- Jak správně připravit jíšku? Správně připravit zásmažku tak, aby se v ní netvořily hrudky a krásně se spojila s omáčkou nebo polévkou, je kumšt.
- Na zahušťování byste měli používat jíšku světlou nebo tmavou, podle typu omáčky nebo šťávy. Světlá jíška se používá do polévek, koprovky, květákové nebo houbové polévky. Tmavá jíška se hodí pro přípravu kořeněných tmavých polévek, například gulášovky.
Světlá jíška
Na světlou jíšku budete potřebovat jen dvě suroviny: máslo a hladkou mouku. Jíška se vždy připravuje ze stejného množství tuku a hladké mouky – tedy kolik mouky, tolik tuku.
Na jednu lžíci másla jednu lžíci mouky. Rozpusťte na pánvi máslo (nesmí se rozpálit!) a ve chvíli, kdy začne pěnit, nasypte do něj mouku a míchejte metličkou tak dlouho, až jíška pěnit přestane. Nenechávejte ji dlouho na ohni, světlá jíška má být mírně nažloutlá. Pak jíšku můžete zalít horkou vodou a míchat ji až do utvoření jemné hladké masy.
Tmavá jíška
U tmavé jíšky postupujte podobně jako u světlé zásmažky. Ovšem na tmavou zásmažku potřebujete, aby se tuk rozpálil, tedy ne pouze rozpustil. Teprve pak se přidá hladká mouka. Musíte pořád míchat a být ve střehu, abyste včas přestali, jinak se jíška odspodu spálí a bude nepoživatelná.
Jakmile ji odstavíte, vydržte ji ještě asi půl minuty míchat – když si pořídíte hrnec s tzv. sendvičovým dnem, bude držet teplo i po odstavení, a vy tak jíšku nepřipálíte.