vanilkové rohlíčky z mandlí

Vanilkové rohlíčky ze špaldové mouky

K Vánocům patří cukroví a k cukroví zase vanilkové rohlíčky. U nás se snažím péct méně druhů, ale o to kvalitněji, když už jsou svátky náporem na naše zažívání. Můj tip je upéct rohlíčky z jedné poloviny ze špaldové a z druhé z mandlové mouky.

Díky poměru špaldové a mandlové mouky jsou vanilkové rohlíčky hned měkké, není potřeba nechat je dlouho odležet a dají se tak péct až těsně před Vánoci. Recept je jednoduchý, těstu stačí půl hodiny odpočinout v lednici.

vanilkové rohlíčky z mandlí recept

Vanilkové rohlíčky ze špaldové mouky

Jednoduché vanilkové rohlíčky ze špaldové a mandlové mouky, hned měkké.
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 45 min
Porce: 0
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Na obalování

  • cukr moučka (promíchaný s vanilkou)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Vyndejte máslo a máslo z lednice, máslo nehte povolit při pokojové teplotě.
  • V míse smíchejte mandlovou a špaldovou mouku, cukr. Přidejte žloutek, vanilkovou esenci a nasekané máslo.
  • Smíchejte dohromady v těsto, nemusíte zpracovávat dlouho, jen až se těsto hezky spojí.
  • Z těsta udělejte kouli, dlaněmi stlačte na placku, zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice na 30 minut odpočinout. Těsto ve tvaru placky lépe zatuhne.
  • Zapněte troubu na 160 °C (elektrická bez horkovzduchu), připravte si silikonovou formu na rohlíčky. Každý tvar rohlíčku vytřete kouskem másla.
  • Z těsta odždibujte stejně velké kousky, vyválejte váleček a vmáčkněte jej pravidelně do tvaru v silikonové formě.
  • Jakmile budete mít celou formu vyplněnou, dejte péct zhruba na 12-15 minut do rozpálené trouby.
  • Rohlíčky nechte vychladnout a teprve potom opatrně z formy vytlačte.
  • Vychlazené obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou, skladujte v uzavřené krabici na suchém místě.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství připravíte asi 40 vanilkových rohlíčků (silikonová forma, délka rohlíčku cca 6 cm).
Pokud silikonovou formu vymýváte vodou s jarem (odmašťujete), ztrácí svoji nepřilnavost. Pro jistotu ji vymažte máslem a vysypejte moukou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
jednoduché vanilkové rohlíčky

TIP: K pečení používám silikonovou formu na rohlíčky od Tescomy, ušetří práci i nervy, rohlíčky jdou krásně vyklopit a vypadají jeden jako druhý:

silikonová forma na vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky z mandlí: rady a tipy

  • Mandlová mouka jsou vlastně pomleté blanšírované mandle, někdy můžete koupit odtučněnou mandlovou mouku (třeba v DM). Taková mouka má svoje specifika, v tomhle receptu pracuju s mletými mandlemi.
  • Špaldová mouka je druhem mouky pšeničné, snažím se kupovat celozrnnou verzi. Když zapátráte a budete mít kliku, koupit špaldovou celozrnnou mouku v hladkém provedení, tedy ideální pro pečení zdravého vánočního cukroví.
  • Špaldová mouka je mletá ze starého druhu pšenice, obsahuje více živin než běžná pšeničná vymletá mouka.
  • Kdo má rád, může přidat nastrouhanou kůru z bio citronu.
vanilkové rohlíčky z mandlí
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Vanilkové rohlíčky ze špaldové mouky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/vanilkove-rohlicky/