Nastal čas na pořádnou polévku, která v chladných podzimních dnech zahřeje. Cibule zdá se být pro tyhle okamžiky báječnou surovinou.
Francouzská cibulačka je polévka s výbornou jemnou chutí, u nás doma ji milujeme a tak není divu, že se objevuje často na stole. Recept pro vás zde, pojďme se pustit do její přípravy!
Francouzská cibulačka
Recept na výbornou francouzskou cibulačku – polévka, která spolehlivě zahřeje v chladných podzimních a zimních dnech.
Vytisknout
Připnout
Porce: 4
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 4 ks CIBULE
- 1 dcl bílé víno
- 2 dcl vývar (zeleninový nebo drůbeží)
- 25 g MÁSLO
- pečivo (bageta nebo chléb)
- 100 g tvrdý sýr, strouhaný (vhodný je švýcarský Gruyére nebo francouzský Comté)
- tymián
- OLIVOVÝ OLEJ
PRACOVNÍ POSTUP
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubší kostky nebo kolečka.
- V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm nakrájenou cibuli. Osolíme a opepříme.
- Když se cibule začne přichytávat na dno kastrolu, odstavíme a přikryjeme pokličkou. Po pěti minutách vrátíme zpět na sporák.
- Přidáme tymián a cibuli podlijeme bílým vínem.
- Přidáme drůběží nebo zeleninový vývar a vaříme do změknutí 30-40 minut.
- Na pánvi rozhřejeme olivový olej a opečeme na něm plátky pečiva
- Polévku naservírujeme na talíř nebo do misky, přidáme opečený plátek pečiva, zasypeme sýrem a zapečeme v troubě dozlatova. Já dávam zapéct pod gril do mikrovlné trouby na 1 minutu.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Francouzská cibulová polévka: tipy a rady
- Základem dobré cibulačky je cibule, a proto její přípravu nesmíme podcenit!
- Použijeme klasickou kuchyňskou žlutou cibuli, ale můžeme přidat i cibuli bílou. Červenou cibulí šetřete, chuťové vlastnosti má velmi podobné jejím světlejším příbuzným, a při tepelné úpravě svoji typickou červenou barvu ztrácí.
- Protože na cibulačku budeme krájet poměrně dost cibule, měli by se ti, kterým její krájení vhání slzy do očí, řádně připravit. Čím mladší je cibule, tím více trablí při krájení způsobí. Pomůže, pokud cibuli před krájením dáme na 15 minut do mražáku nebo do studené vody. Nebo si na oči nasaďte brýle. V každém případě pracujte rychle, ostrým tenkým nožem, abyste cibuli nakrájeli v co nejkratším čase. Cibule nemusí být nakrájená najemno, naopak hrubší kusy jsou v polévce vítané.
- Rozpuštěné máslo dodá cibuli správnou chuť. Francouzi používají máslo při restování surovin více než klasický olej.
- Cibule musí pěkně zkaramelizovat, protože jen tak se plně rozvine její specifická nasládná chuť.