drobenkový koláč s rybízem a tvarohem

Drobenkový rybízový koláč s tvarohem

Rybíz je ovoce, které mám nejraději čerstvé jen tak do pusy, nebo pak v podobě marmelády, kterou dělám každý rok a schovávám si ji na vánoční plnění lineckého cukroví.

Vzhledem k letošnímu suchu však moc rybízu nebylo, žádná marmeláda se tedy nekonala a já jsem se rovnou pustila do přípravy výborného drobenkového koláče s tvarohem a rybízem.

rybízový koláč recept

Drobenkový rybízový koláč s tvarohem

Rychlý drobenkový koláč s rybízem a tvarohem. Do formy nebo na malý plech – vyzkoušejte!
4.56 z 9 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 45 min
Porce: 12
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g MÁSLO
  • 100 g hnědého cukru
  • 500 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 400 g čerstvého červeného rybízu

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu předehřejeme na 180 °C a kulatou formu na koláč nebo menší plech vyložíme pečicím papírem.
  • Připravíme drobenku: smícháme mouku s hnědým cukrem a změklým máslem, pracujeme špičkami prstů. Nemícháme moc dlouho, jen dokud se ingredience nespojí, ale pořád se drobí.
  • 2/3 drobenky vysypeme do formy.
  • V míse smícháme tvaroh, krupicový cukr a vajíčka. Tuto směs vylejeme na drobenku v plechu a posypeme rybízem.
  • Rybíz potom posypeme zbytkem drobenky.
  • Dáme péct do předehřáté trouby asi na 45 minut.

Ještě pár slov k receptu:

Příprava koláče je snadná, zvládne i začátečník. Příprava zabere 20 minut, dalších 45 minut pečení v troubě.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
příprava rybízového koláče
rybízový koláč
příprava rybízového koláče
příprava rybízového koláče

Rybízový koláč: tipy a rady

  • Rybízový koláč podávejte nejlépe dobře vychlazený – všechny koláče s tvarohem, pokud se ihned nesní, je dobré uchovávat v chladu.
  • Část drobenky můžete nahradit rozmačkanými sušenkami, koláč bude voňavější.
  • Tvaroh použijte nejlépe tučný, odlehčené light varianty obsahují spoustu vody a chuťově se zdaleka nevyrovnají tučné, hodnotné variantě.
  • Rybíz je velmi zdravé bobulovité ovoce, obsahující mnoho vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Nejznámější je červený rybíz a černý, který obsahuje až 3x víc vitamínu C než jeho červený příbuzný. Z červeného rybízu se pečou koláče, dá se zamrazit na zimu, nebo se z něj vyrábí pikantní marmeláda, která je ideální pro spojování lineckého cukroví o Vánocích. Babička pomocí mechanického odšťavňovače vyráběla z rybízu báječnou šťávu.
drobenkový koláč s rybízem a tvarohem

TIP: Stále nemáte dost? Zkuste náš báječný koláč se sušenkovou drobenkou.

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Drobenkový rybízový koláč s tvarohem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/drobenkovy-rybizovy-kolac-s-tvarohem/