Drobenkový rybízový koláč s tvarohem
Rybíz je ovoce, které mám nejraději čerstvé jen tak do pusy, nebo pak v podobě marmelády, kterou dělám každý rok a schovávám si ji na vánoční plnění lineckého cukroví.
Vzhledem k letošnímu suchu však moc rybízu nebylo, žádná marmeláda se tedy nekonala a já jsem se rovnou pustila do přípravy výborného drobenkového koláče s tvarohem a rybízem.
Drobenkový rybízový koláč s tvarohem
INGREDIENCE
- 500 g polohrubé mouky
- 200 g MÁSLO
- 100 g hnědého cukru
- 500 g měkkého tvarohu ve vaničce
- 150 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 400 g čerstvého červeného rybízu
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu předehřejeme na 180 °C a kulatou formu na koláč nebo menší plech vyložíme pečicím papírem.
- Připravíme drobenku: smícháme mouku s hnědým cukrem a změklým máslem, pracujeme špičkami prstů. Nemícháme moc dlouho, jen dokud se ingredience nespojí, ale pořád se drobí.
- 2/3 drobenky vysypeme do formy.
- V míse smícháme tvaroh, krupicový cukr a vajíčka. Tuto směs vylejeme na drobenku v plechu a posypeme rybízem.
- Rybíz potom posypeme zbytkem drobenky.
- Dáme péct do předehřáté trouby asi na 45 minut.
Ještě pár slov k receptu:
Rybízový koláč: tipy a rady
- Rybízový koláč podávejte nejlépe dobře vychlazený – všechny koláče s tvarohem, pokud se ihned nesní, je dobré uchovávat v chladu.
- Část drobenky můžete nahradit rozmačkanými sušenkami, koláč bude voňavější.
- Tvaroh použijte nejlépe tučný, odlehčené light varianty obsahují spoustu vody a chuťově se zdaleka nevyrovnají tučné, hodnotné variantě.
- Rybíz je velmi zdravé bobulovité ovoce, obsahující mnoho vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Nejznámější je červený rybíz a černý, který obsahuje až 3x víc vitamínu C než jeho červený příbuzný. Z červeného rybízu se pečou koláče, dá se zamrazit na zimu, nebo se z něj vyrábí pikantní marmeláda, která je ideální pro spojování lineckého cukroví o Vánocích. Babička pomocí mechanického odšťavňovače vyráběla z rybízu báječnou šťávu.
TIP: Stále nemáte dost? Zkuste náš báječný koláč se sušenkovou drobenkou.