Nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou
Spousta z nás určitě tento jednoduchý, oblíbený dort zná. Najdou se však i takoví, kteří o nepečeném dortu z piškotů neslyšeli, protože ho doma nikdo nedělal, nebo si nedovedli představit, jak takový piškoťák v domácích podmínkách připravit.
Proto jsem se rozhodla recept na nepečený piškotový dort poslat do světa. Třeba pomůže nějaké slečně, která v kuchyni sbírá první zkušenosti, anebo se bude hodit, když si rodina usmyslí překvapit maminku domácí dobrotou. Tenhle piškotový dort je rychlovka, kterou zvládne připravit i tatínek nebo starší děti.
Nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 2 pytlík dětské piškoty
- 5 kelímek zakysaná smetana
- práškový cukr
- 1 KAKAO TMAVÉ
- ovoce (rybíz, maliny, jahody, případně kompotované)
- 1 ks vanilkový puding
- ½ l šťáva slitá z ovoce nebo voda smíchaná se šťávou
PRACOVNÍ POSTUP
- Na dno kulaté formy o velikosti 30 cm vyskládáme piškoty tak, aby zakryly celou plochu dna.
- V míse smícháme všechnu zakysanou smetanu s několika lžícemi cukru. Množství záleží na vaší chuti, většinou dávám zarovnanou polévkovou lžíci na kelímek.
- Jednu třetinu smetany nalejeme na piškoty a vyhladíme. Poklademe odkapaným ovocem v jedné vrstvě.
- Na ovoce opět položíme vrstvu piškotů.
- Ze smetany odebereme do menší misky polovinu krému (z toho co tam zbylo). Přidáme zarovnanou lžíci kakaa a pořádně promícháme. Tuto kakaovou smetanu nalejeme na piškoty, opět uhladíme a posypeme ovocem.
- Dáme další vrstvu piškotů, tentokrát tuto vrstvu posypeme ovocem a jako poslední vrstvu potřeme zbytek smetany a uhladíme. Dáme do lednice vychladit.
- V rendlíku smícháme šťávu z ovoce s pudingovým práškem a přivedeme k varu. Povaříme, dokud směs nezesklovatí a nezhoustne. Ihned nalejeme na smetanový povrch a špičkou nože promícháme se spodní smetanou a vytvoříme tak mramorový efekt.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Nepečený dort z piškotů: tipy a rady
- Prostřední vrstvu nemusíte dělat kakaovou, ale u nás se tak dělalo vždy, dodá dortu skvělou chuť i parádní barevný efekt.
- Nejlepší ovoce je: ostružiny, borůvky, maliny nebo jahody, ale dort je skvělý i s kompotovanými broskvemi nebo mandarinkami.
- Pokud děláte dort z čerstvého ovoce, nezbyde vám slitá šťáva. V tom případě si můžete pomoct malým trikem: smíchejte ½ l vody s ovocným sirupem, ideálně stejné nebo podobné chuti, jako je ovoce. Nebojte se šťávy přidat víc, tekutina by měla být trošku sladší a bude mít i sytější barvu. Dobrá volba je také džus.
- Dort nechte v lednici vychladit nejlépe přes noc, piškoty krásně nasáknou a dort se bude hezky krájet díky pevné, konzistentní struktuře.
TIP: Tenhle dort je nepečený, připravuje se z hotových dětských piškotů. Zajímá vás, jak upéct dort z piškotového těsta? Přečtěte si náš návod krok za krokem.