vepřová pečeně

Vepřová pečeně s kostí, pečená na jablkách

Jsem dcera města, vždycky jsem kupovala maso v supermarketu. Pak jsem založila tento blog o dobrém jídle, a netrvalo dlouho, když jsem narazila na informaci, že řádná hospodyňka má mít svého řezníka, od kterého bere maso.

No jo, jenže kde vzít dobrého řezníka a nekrást. Přemýšlela jsem, kudy jsem chodila, než jsem si vzpomněla, že se jedna šikovná paní, se kterou jsem se pracovně potkávala, stala majitelkou soukromého řeznictví MASS.NA v městečku nedaleko od nás. Hned jsem jí volala a ona mě strašně příjemně překvapila nabídkou masa, kterou v řeznictví mají.

vepřová pečeně plátky s kostí recept

Vepřová pečeně s kostí, pečená na jablkách

Plátky vepřové pečeně s kostí, pečeně na jablkách. Báječný recept, se kterým budete za královnu kuchyně.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Porce: 3
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 3 plátky vepřové pečeně s kostí (vysoké 2-3 cm)
  • 2 střední jablka
  • 2 CIBULE
  • 2 Stroužky česneku
  • lžíce javorového sirupu (nebo lžička cukru)
  • 2 bobkové listy (8 kuliček nového koření)
  • SŮL (pepř, olej)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozpalte troubu na 150 °C (ne více!)
  • Oloupejte a utřete česnek.
  • Pokud mají plátky pečeně tukovou vrstvu, nařízněte ji až k masu ve 2 cm rozestupech.
  • Osolte a opepřete pečeni, vetřete do ní česnek.
  • Na pánvi rozpalte olej a plátky pečeně na něm opečte z obou stran, až dostanou zlatavou kůrčičku.
  • Vyndejte maso bokem na talíř.
  • Cibuli oloupejte, jablka rozpulte, zbavte je jádřinců, oboje nakrájejte na klínky.
  • Vhoďte cibuli i jablka na výpek z pečeně, připravíme si parádní základ pro báječnou omáčku k masu.
  • Cibuli i jablka zakápneme javorovým sirupem (nebo posypeme cukrem), mícháme v pánvi a necháme zkaramelizovat. Mírně osolíme.
  • Připravíme si pekáč: na dno nalejeme trochu oleje, vložíme orestovaná jablka s cibulí, nové koření, bobkový list, na vrch položíme maso. Pekáč přikryjeme a dáme péct do trouby, počítejte s tím, že potrvá zhruba 2 hodiny, než bude maso měkké.
  • Maso z pekáče vyndáme a uchováváme teplé.
  • Výpek včetně cibule a jablek rozmixujeme na hustou omáčku.
  • Plátky vepřové pečeně klademe na talíř s jablkovou omáčkou, podáváme s bramborami sypanými zelenými natěmi.

Ještě pár slov k receptu:

Omáčka z jablek a cibule, připravená na výpeku z pečeně, je jedním slovem výtečná! Vyzkoušejte a dejte vědět, jak chutnalo!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

vepřová pečeně na jablkách

Jsme spolu domluvené na rozhovoru, doufám, že se sejdeme ještě o prázdninách, a mezitím pro vás mám recept na vepřovou pečeni na jablkách z první várky masa, které mi Eva (moje paní řeznice) přivezla.

vepřová pečeně s kostí

Vepřová pečeně, plátky s kostí: tipy a rady

  • Vepřová pečeně je libové, suché maso, upéct ho tak, aby bylo šťavnaté, není právě jednoduché. Pokud máte šanci koupit maso s vrstvou tuku, neváhejte. Tuk je v případě pečeně nositelem chuti, zabrání přílišnému vysušení masa.
  • Pokud máte možnost koupit pečeni s ponechanou panenkou, sáhněte po ní. Pečínka bude chuťově výraznější.
  • Určitě nevynechte krok s opečením masa na pánvi, než jej vložíte na pekáč. Prvotní opečení propůjčí masu chuť, nebude chuťově mdlé.

vepřová pečeně s kostívepřová pečeně

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Vepřová pečeně s kostí, pečená na jablkách, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/veprova-pecene-s-kosti-pecena-na-jablkach/