Recept na francouzské bagety
Čerstvé domácí pečivo jako z pekárny? Provoněný byt právě upečenými bagetkami? Zkuste recept na pečivo podle vyhlášených francouzských pekařů!
O receptu:
Úroveň: pro začátečníky
Doba přípravy: 50 min příprava těsta + kynutí, 20 min pečení
Počet porcí: 6 baget o délce klasického plechu
Co je potřeba
- 1,5 kg hladké mouky + hrst na poprášení
- 300 – 500 ml vlažné vody
- 1 lžička instantního droždí
- 1,5 – 2 lžičky soli
- olivový olej na potření (nemusí být)
Kdo by neměl rád křehké a křupavé bagety! Třeba ty doma upečené s láskou? Dnes vám ukážu recept na výborné francouzské bagety, se kterými sklidíte zaručený úspěch. Jsou tak snadné, že je zvládne každý a pochutná si na nich celá rodina.
Ale aby to nebylo tak jednoduché, je třeba si přípravu správně načasovat. Bagety totiž kynou až dva dny v lednici a pak ještě 4-6 hodin v teple, takže pokud plánujete sobotní snídani do postele, budete muset na těsto zadělat už v půlce týdne. Určitě se však vyplatí počkat. Až vůně čerstvě pečených baget provoní byt, sotva budete stíhat odbavit zástupy hladových zájemců, kteří vás rázem prohlásí za královnu kuchyně.
Pracovní postup
- 1Do kuchyňského robotu nasypeme všechny sypké suroviny a přidáme přibližně 300-500 ml vlažné vody, ale může být i víc (až jednou tolik), záleží na typu mouky a její savosti.
- 2Vymísíme hnětacím hákem pružné, ale pevné těsto, které se nelepí na stěny.
- 3Těsto vložíme do mísy vysypané moukou, přikryjeme potravinovou fólií a dáme do lednice kynout na jeden až dva dny.
- 4Poté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku, kde ho rozdělíme na 6 částí. Každou část vytvarujeme do obdélníku a po podélné části složíme, dlaněmi promačkáme a zároveň vytáhneme do stran. Tímto z něj i “vyboucháme” vzduch. Tento postup opakujeme třikrát.
- 5Nakonec vytvoříme váleček lehce zúžený ke krajům a necháme ještě 4 až 6 hodin kynout pod utěrkou. Pozor, aby mezi bagetkami zůstalo volné místo, ještě nabydou na objemu.
- 6Předehřejeme troubu na 240°C. Bagety přeneseme na pomoučený plech /nebo na silikonovou podložku a uděláme na povrchu ostrým nožem několik zářezů (při pečení nepopraská). Bagety pomoučíme, nebo potřeme tenkou vrstvou olivového oleje a pečeme asi 20 minut.
Poznámky k receptu
- Toto těsto je opravdu dobré hníst v robotu, je ze začátku dost pevné a ruční hnětení by bylo dost namáhavé.
- Té vody se nebát, každá mouka saje vodu jinak, a proto je třeba případně přidávat po menších částech.
- Bagety by neměly být úplně zlaté. Jejich kůrka pak bude sice křupavá, ale až moc, po vložení do úst můžou ostré kraje až “řezat” a budou se špatně kousat. Cca po 20 minutách pečení bych zkusila, jestli je kůrka ještě pružná. Pokud je na hranici mezi pevnou krustou a pružnou kůrkou, vytáhla bych je ven.
- Jsou vynikající ještě teplé, potřené máslem, které se pomalu rozpouští a vpíjí do jemného těsta.