Koláč s rebarborou a jahodami: úžasně svěží dobrota
Tento recept mám od naší sousedky ze Slovenska. Ne že bych si o něj řekla sama, tentokrát za vším stojí můj muž. Když jsme byli naposledy na Slovensku, mému milému koláč tak strašně chutnal, že od sousedky recept vymámil (abych mu já koláč mohla upéct 🙂
Je to jednoduchý moučník z těsta podobného křehkému, který se dá naplnit jakýmkoliv ovocem, ale pro nás je teď na začátku léta jednoznačný vítěz rebarbora doplněná jahodami – skvělá to kombinace!
Koláč s rebarborou a jahodami: úžasně svěží dobrota
INGREDIENCE
- 450 g polohrubé mouky
- 250 g MÁSLO
- 1 PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 vejce
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
Ovocná náplň:
- 0,5 kg rebarbory
- 0,5 kg jahod
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 skořice
PRACOVNÍ POSTUP
- V míse smícháme mouku s kypřícím práškem, vanilkovým a moučkovým cukrem. Přidáme vejce a máslo nakrájené na kostky.
- Prsty, pokud možno vše co nejrychleji zpracujeme na hladké pevné těsto. Zabalíme do potravinové fólie a necháme na 1 hodinu odpočívat v lednici.
- Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do rendlíku s lžící cukru a lehce povaříme asi 5 minut. Přendáme ji na talíř a necháme vychladnout. Vodu, která se z ní vyvařila, přivedeme opět k varu a zredukujeme na řídký sirup. Necháme také vychladnout, ještě trošku zhoustne.
- Jahody omyjeme a nakrájíme na kostky.
- Troubu předehřejeme na 180°C. Nízkou formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- Z lednice vyndáme těsto a na pomoučené ploše rozválíme ¾ těsta na 0,3-0,5 cm tloušťku. Přendáme do formy, jemně přitlačíme a přebývající okraje odřízneme.
- Těsto propícháme vidličkou, poklademe slitou rebarborou a jahodami, zalejeme rebarborovým sirupem, posypeme lžící krupicového cukru a skořicí. Z odřezků a zbylého těsta vyválíme placku, kterou formu přikryjeme. Na okrajích přitlačíme, abychom náplň v koláči “uzavřeli”, a opět odřežeme přebytky. Z těch potom můžeme vykrojit vykrajovátky nějaké ozdobné tvary, které položíme na povrch.
- Těsto ještě propícháme vidličkou, aby měla kudy unikat pára, anebo do něj vyřežeme dírky.
- Pečeme asi 30 minut dozlatova.
- Po upečení a vychladnutí lehce pocukrujeme (nemusíme, ale je to potom hezčí)
Ještě pár slov k receptu:
Rerbarborovo-jahodový koláč: tipy a rady
- Místo rebarbory s jahodami můžete použít jakékoliv jiné ovoce.
- Těsto, kterým přikryjeme náplň, můžeme ještě na ploše ozdobit tím, že do něj vykrojíme různé tvary. Potom ale musíme těsto rychle a šikovně přesunout na koláč tak, aby se nám vykrojené tvary (otvory) nezdeformovaly.
TIP: Zkuste také recept na galetku s rebarborou