Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta: meruňkové
Tenhle recept voní po létu, a aby taky ne, vždyť všechno to ovoce, co teď kolem dozrává, potřebovalo teplo a sílu ze sluníčka, kterého si letos užíváme až až.
Zastavila jsem u stánku, kde prodávali meruňky z Moravy. Žiju na severu Čech, kde se daří hlavně jabloním, meruňkám se ve zdejších chladných hvozdech nelíbí, a když už má někdo na zahrádce vysazený stromek, dočká se meruněk maličkých, kyselých a rozhodně ne každý rok.
Zato moravské meruňky vyskládané v bedýnkách nebyly žádné drobotinky, ale doslova meruně o velikosti tenisového míčku. To se někdo má! Koupila jsem dvě kila, a i přes jejich velikost jsem z nich udělala ovocné knedlíky z odpalovaného těsta. Chutnaly skvěle!
Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta: meruňkové
INGREDIENCE
Posypka na knedlíky:
- Strouhanka
- Cukr písek (třtinový)
- Perník na strouhání
- MÁSLO
- Máslo na přelití knedlíků
PRACOVNÍ POSTUP
- Ve větším kastrolu svaříme mléko s máslem, přidáme špetku soli.
- Do vroucího mléka zavaříme mouku na hustou kaši, vymícháme nejlépe elektrickým šlehačem – počítejte s odporem 🙂 Jde to ztuha, šlehač zapněte raději na menší otáčky. Kaši necháme vychladnout.
- Dáme vařit velký hrnec s vodou, kterou osolíme.
- Do vychladlé kaše zapracujeme postupně 1 vejce a 1 žloutek, vymícháme na hladké, lesklé těsto, celé to trvá do deseti minut.
- Těsto dáme na pomoučněný vál, vyválíme váleček, ze kterého krájíme špalíčky.
- Špalíčky uválíme mezi dlaněmi do kulata, uprostřed zploštíme, naplníme meruňkou a těsto vytáhneme okolo ovoce, spojíme a opět pomocí dlaní uhladíme.
- Knedlíky vaříme v horké vodě 5-8 minut, hotové jsou, až vyplavou na povrch. Nenechávejte je vařit zbytečně dlouho!
- Ovocné knedlíky servírujeme na talíři s posypkou a přelité rozpuštěným máslem.
Posypka na knedlíky:
- Na pánvi rozpustíme máslo, na kterém osmahneme strouhanku dozlatova. Odstavíme z plotýnky a ještě teplou smícháme s cukrem a nastrouhaným perníkem (podle chuti).
Ještě pár slov k receptu:
Proč byste o těchto báječných knedlících měli přemýšlet:
- odpalované těsto je lehounké, dobře se s ním pracuje a je vcelku rychle hotové
- posypete je na talíři tím, co vám chutná: tvarohem, mákem, osmaženou strouhankou s perníkem, nebo jen moučkovým cukrem přelitým rozpuštěným máslem
- ovocné knedlíky prostě chutnají, ať už jako hlavní jídlo, nebo lehký dezert
Naladěno? Tak tady je recept 🙂
Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta: tipy a rady
- Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte hrubou mouku a zpracujte, až je těsto tužší.
- Odpalované těsto je velmi dobře tvárné, dá se okolo ovoce obtáhnout na tenkou vrstvu.
- Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta se nejlépe dělají z kulatého, drobnějšího ovoce: meruňky, švestky, ringle, blumy. Kulatý knedlík velmi dobře vypadá a hezky se dá mezi dlaněmi vytvarovat.
- Vůbec nevadí, pokud z ovoce předem nevyndáte pecku. Jednak ne všechno ovoce jde bez problémů rozpůlit, a také pecku z ovoce v uvařeném knedlíku snadno odstraníte.
- Pokud je ovoce kyselejší, můžete přidat k ovoci trochu cukru.
- Ovoce, kterým knedlíky plníte, opláchněte a řádně osušte. Kdyby bylo mokré, s těstem by se špatně pracovalo – vlhkem se trhá a není tak pevné.
- Nemáte s odpalovaným těstem zkušenosti? Ovocné knedlíky připravíte také z těsta kynutého nebo tvarohového.
- Knedlíky vařte skutečně jen krátkou dobu, aby se odpalované těsto nerozvařilo. Po vložení do hrnce s vodou se ubezpečte, že se nepřichytily ke dnu, případně jim pomozte vařečkou. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, jsou hotové.
- Knedlíky podávejte s posypkou podle chuti: neomezujte se jen na strouhankovou z tohoto receptu (i když k meruňkovým knedlíkům chutná kombinace se strouhaným perníkem skvěle!), můžete také přidat strouhaný tvaroh nebo mletý mák smíchaný s cukrem.