Karamelová zmrzlina s mandlovým griliášem
Léto roztápí venek vysokými teplotami, ideální čas na zmrzlinu – samozřejmě domácí! Tentokrát nikoliv ovocnou, chtěla jsem zkusit něco méně tradičního, a tak jsem doma prohrabala zásoby, objevila karamelové Salko a bylo jasno.
Ačkoliv si normálně karamelovou zmrzlinu nedávám, tak tahle je tak výborná, že jsem ji na tuty nedělala naposled. Je docela sladká, ale v menším dávkování vůbec nevadí. Co se mi na ní líbí je skutečnost, že nezmrzne “na kost”, pořád zůstává krásně nadýchaná – než tedy sníte poslední lžičku 🙂
Karamelová zmrzlina s mandlovým griliášem
INGREDIENCE
Na zmrzlinu:
- 1 plechovka karamelového Salka (slazené zahuštěné mléko)
- 4 žloutek
- 70 g krupicového cukru
- 300 ml MLÉKO
- 250 ml smetany ke šlehání
Griliáš:
- 60 g MANDLE LOUPANÉ
- 100 g krupicového cukru
PRACOVNÍ POSTUP
Griliáš:
- Mandle nasekáme nahrubo a nasypeme v tenčí vrstvě na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečicím papírem pomazaným olejem.
- V nepřilnavé pánvi rozehřejeme cukr na mírném plamenu. Jakmile bude mít světle hnědou barvu a bude tekutý, nalejeme ho na mandle a necháme ztuhnout.
- Když je griliáš vychlazený, nalámeme ho na menší kousky a v mixéru rozmixujeme téměř nahladko.
Příprava karamelové zmrzliny:
- Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem a čerstvým mlékem do pěny. Ještě chvíli šleháme, aby se pěna malinko prohřála (max. na 70°C).
- Poté do pěny postupně zašleháme karamelové Salko.
- Ušleháme smetanu na hustou šlehačku a postupně ji zlehka vmícháme do karamelové směsi. Hotovou zmrzlinu nalejeme do zmrzlinovače a zmrazíme na zmrzlinovou konzistenci. U domácích přístrojů to trvá asi 40 minut. Během výroby zmrzliny přidáme pár lžic z rozmixovaného griliáše, zbytek si necháme na posypání při podávání. V případě, že by se nám zmrzlina zdála pořád moc řídká, dáme ještě na ½ -1 hodiny do mrazáku.
Ještě pár slov k receptu:
Domácí griliášová zmrzlina: tipy a rady
- Kdybyste nesehnali karamelové Salko, je možné si ho vyrobit doma ze Salka normálního: Plechovku Salka ponořte až po okraj do horké vody a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte asi 2 hodiny. Během vaření můžete párkrát plechovku otočit, aby salko zkaramelizovalo rovnoměrně. Také během vaření dolévejte vodu dle potřeby. Nechte vychladnout. Takto připravené Salko můžete skladovat v lednici i několik týdnů.
- V případě alergie na mandle můžete griliáš připravit i z jiných nealergizujících ořechů. Nebo ho vynechat úplně (ale byla by to škoda)
- Do griliáše můžete přidat špetku soli a vytvořit slaný karamel, neskutečně dobrá kombinace, která zmrzlinu ještě vylepší.
- Nemáte-li doma zmrzlinovač, nevadí. Směs nalijte do uzavíratelné hlubší nádoby a dejte na ½ hodiny zmrazit. Poté prošlehejte a dejte opět na ½ hodiny zmrazit. Tento postup opakujte alespoň 4x, aby se ve zmrzlině nevytvořily ledové krystalky.