Grilovaná krůtí tikka a okurková raita (indická kuchyně)
Miluju vůně indické kuchyně. A jedno z mých nejoblíbenějších koření pro ni typických je tandoori. Použila jsem ho v receptu na tuhle grilovanou dobrotu s poněkud exotickým názvem krůtí tikka, kde je tandoori navíc smíchané s jogurtem. Božská to kombinace!
Místo salátu se krůtí tikka podává s okurkovou raitou, jakýmsi ekvivalentem našeho okurkového salátu se zakysanou smetanou. Je to moc dobré, lehké, a i když je potřeba více druhů surovin, tak velmi jednoduché. Vřele doporučuji jako změnu klasické grilovačky.
Grilovaná krůtí tikka a okurková raita (indická kuchyně)
INGREDIENCE
Krůtí tikka:
- 750 g krůtí prsa
- 2 lžíce bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)
- 2 lžíce rajský protlak
- 1 ks CIBULE (malá)
- 3 stroužek ČESNEK
- 1 lžíce pasta tandoori (případně lžíce sypkého koření tandoori)
- 1 lžíce MLETÁ ČERVENÁ PAPRIKA sladká
- 1 lžička mletý sušený zázvor
- ½ lžička SŮL
- ½ lžička římský kmín
- špetka kajenský pepř
- špetka muškátový oříšek (strouhaný)
Okurková raita:
- 1 ks salátová okurka
- 250 g bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)
- 3 ks jarní cibulka
- špetka mletý pepř
- špetka SŮL
PRACOVNÍ POSTUP
- Krůtí prsa nakrájíme na tenčí plátky.
- Cibuli nakrájíme najemno a utřeme česnek. V míse smícháme všechny ostatní ingredience a přidáme cibuli a česnek. Do vzniklé pasty naložíme maso a necháme alespoň 2 hodiny marinovat v lednici.
- Mezitím si připravíme okurkovou raitu. Okurku nastrouháme nahrubo a osolíme malou špetkou soli. Necháme asi 15 minut odstát, okurka pustí šťávu. Poté slijeme šťávu a do nastrouhané okurky přidáme bílý jogurt, najemno nasekanou jarní cibulku, pepř a případně ještě dosolíme.
- Po dvou hodinách ugrilujeme maso na venkovním grilu, ale je možné i doma v troubě s grilem. Podáváme s vychlazenou okurkovou raitou a pečivem, ideálně indickým dálem.
Ještě pár slov k receptu:
Krůtí tikka z grilu a okurková raita: tipy a rady
- Tandoori pasta je běžně k do stání ve větších supermarketech. Pokud tandoori pastu neseženete, můžete ji nahradit sypkým tandoori kořením.
- Vodu z okurky nemusíme vylévat, je moc dobrá jen tak k vypití, anebo z ní můžete připravit okurkovou limonádu. Stačí přidat citrónovou šťávu a trochu cukru a zamíchat. Poté ji naředit do skleničky jemně perlivou nebo perlivou vodou a přidat pár kostek ledu. Je to úžasně osvěžující nápoj v horkých letních dnech.