Kynuté borůvkové knedlíky
Tohle byla specialita naší babi – kynuté knedlíky s ovocem, nejčastěji je dělala s jahodami, co rostly na poli, nebo nás, vnoučata, poslala v létě do lesa pro borůvky.
Bylo nás dětí jako smetí, aby babička všechny zasytila, dělala kynuté knedlíky poctivých rozměrů. My děti jsme jim říkaly dělobuchy, ale jinak jsou ovocné knedlíky z kynutého těsta známé jako blbouny.
A protože v pátek jsem byla na borůvkách u nás jizerskohorských lesích, uvařila jsem rodině knedlíky, plněné lesními borůvkami. Mňam!
Těsto na kynuté knedlíky
Základ knedlíků je těsto.
Do vařených kynutých těst se dává hrubá mouka. Vařící voda napáchá na povrchu těsta z hrubé mouky nejmenší škody.
Klasický recept na kynuté knedlíky jsem si půjčila z kuchařky Romana Vaňka. Jmenuje se Velká kuchařka Čech a Moravy.
Na těsto budete potřebovat:
- Vlažné mléko
- Hrubá mouka
- Čerstvé droždí
- Cukr
- Sůl
- Vejce
Jak vypracovat těsto na kynuté knedlíky
Zadělat těsto na ovocné kynuté knedlíky je snadné. Zvládnou to i začátečníci. Těsto je jednouché, nevyžaduje žádnou extra péči, kyne jako ďas.
Postup:
- Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme cukr a necháme v teple 15 minut vzejít kvásek.
- Do mísy vsypeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, vejce a špetku soli.
- Suroviny zpracujeme dohromady, vyhněteme rukama na desce a dáme na půl hodiny kynout.
Jak nechat nakynout těsto na ovocné knedlíky
Při kynutí a zpracování těsta je třeba dávat pozor, aby neoschlo, neobsahuje totiž žádný tuk.
Naučila jsem se jeden super fígl: těsto dávám kynout do trouby. Ta je samozřejmě vypnutá, ale na její dno postavím hrnec s horkou vodou.
Pára a teplo udělají své. Těsto nakyne a na povrchu neokorá, ani není třeba přikrývat mísu s těstem utěrkou.
Jak plnit kynuté knedlíky ovocem
Ovoce by mělo být čisté, pokud jej předem opláchneme, důkladně jej osušte. Ovoce se zbytky vody bude „naleptávat“ kynuté těsto, a to bude hůř držet pohromadě.
Borůvky v misce jsem smíchala s cukrem. Stačí krupicový, na fotce vidíte směsku moučkového cukru a krupicového.
Z vykynutého těsta vyválíme šišku, kterou nakrájíme na stejně velké kousky.
Suchýma rukama každý kousek roztáhneme na placičku, doprostřed poklademe oslazeným ovocem a knedlík důkladně uzavřeme, použijeme špičky prstů, s nimiž okraje těsta přimáčkneme k sobě.
Hotový knedlík poválíme mezi dlaněmi, aby měl hezký kulatý tvar.
Nesnažte se vyválet příliš tenké těsto, pokud by knedlík při vaření prasknul, vytekla by z něj ovocná šťáva a bylo by po chuťovém zážitku!
Jak uvařit ovocné knedlíky
V zásadě jsou dvě možnosti: buď v páře, nebo ve vroucí vodě.
Při vaření v páře použijte parní hrnce (máte-li), nebo klasický pařáček do hrnce. Knedlíky v páře se nesmí překrývat, vaří se podle velikosti zhruba 15-20 minut.
Já jsem vařila knedlíky ve vodě, použila jsem nízký litinový hrnec o pr. 28 cm. Knedlíků se do něj vejde požehnaně, vaření je rychlejší, trvá zhruba 8 minut. Knedlíky se při vaření neobracejí, ale já hrnec přikrývám poklicí.
Důležité je, aby vroucí voda neklokotala! Je mnohem lepší vařit vodu mírně, knedlíky nedostanou tolik zabrat a udrží si hezký tvar.
Uvařené knedlíky opatrně propíchněte vidličkou, aby z nich odešla pára. Můžete je také potřít rozpuštěným máslem, aby na povrchu neokoraly.
Jakou posypku na ovocné knedlíky?
U nás máme nejraději strouhaný tvaroh, moučkový cukr a rozpuštěné voňavé máslo.
Další dobrá varianta je strouhaný perník s cukrem a máslem, nebo babička dělávala strouhanku na másle, a tu pak smíchala s krupicovým cukrem.
Mně ještě zbylo pár borůvek, udělala jsem tedy žahour. Žahour je studená ovocná omáčka, borůvky jsem mírně pomačkala, smíchala se smetanou a osladila cukrem.
Omáčka se dá nalít na ovocné knedlíky, ale také třeba na lívance.
Kynuté knedlíky s borůvkami
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Kynuté těsto na borůvkové knedlíky:
Na posypku:
- tvrdý tvaroh (na strouhání)
- moučkový cukr
- MÁSLO (rozpuštěné)
Dále potřebujeme:
- 500 g borůvky (čerstvé)
- 50 g cukr krupice
PRACOVNÍ POSTUP
- Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, nikoliv horké. Do mléka rozmícháme lžičku cukru, nadrobíme droždí a zlehka promícháme. Necháme v teple 15 minut vzejít kvásek.
- Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme vejce, špetku soli, a přilijeme kvásek.
- Nejprve vše promícháme vidličkou, poté zpracujeme rukama na válu v hladké těsto. Trpělivost, trvá to asi 5-10 minut. Případně můžete na těsto zadělat v kuchyňském robotu.
- Na dno vypnuté trouby vložíme hrnec s horkou vodou. Mísu s těstem dáme také do trouby zhruba na střední rošt. Troubu zavřeme a necháme v teple a vlhku kynout asi 30 minut.
- Mezitím si promícháme borůvky s cukrem.
- Z vykynutého těsta vyválíme šišku, kterou nakrájíme na zhruba stejně velké kusy.
- Každý kousek vezmeme do ruky, vytvoříme placku (nemusí být tenká!). Doprostřed poklademe ocukrované borůvky. Knedlík pečlivě uzavřeme a uválíme mezi rukama do kulatého tvaru.
- Hotové knedlíky vaříme v mírně vroucí vodě asi 8 minut, hrnec při vaření přiklopíme (borůvkové knedlíky se při vaření neotáčejí).
- Knedlíky po vyndání z vody opatrně propícháme vidličkou, aby unikla pára. Poté je pomastíme máslem, aby na povrchu neokoraly.
- Podáváme sypané tvarohem a moučkovým cukrem, poléváme rozpuštěným máslem.