Jablečné muffiny z toustového chleba
Poslední dobou mám v práci docela frmol. A když navečer přijdu domů, čeká mě hladová smečka.
Přistihla jsem se, že je docela často odbývám tousty, a i když se je snažím udělat pokaždé trochu jinak, soudě dle výrazů mých strávníků se jim začínají zajídat.
Rozhodla jsem se tedy pro radikální změnu, uložila toustovač a sáhla po formě na muffiny. Z toustového chleba jsem je připravila nasladko!
Jablečné muffiny z toustového chleba
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Rozpalte troubu na 170 °C (horkovzdušná na 150 °C).
- Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na malé kostky.
- Na pánvi nechte zpěnit máslo a přidejte kostky jablek, poprašte skořicí. Za stálého míchání opékejte, až jablka jakoby dostanou kůrčičku. Přisypte 1/3 cukru (50 g) a nechte jablka chvíli karamelizovat. Stáhněte z plotny a nechte stranou.
- Nakrájejte toustový chléb na kostičky.
- V míse našlehejte metličkou celá vejce, smíchejte s tvarohem, cukrem, vanilkou a mlékem.
- Nalijte na pokrájené chleby, přidejte jablka a promíchejte.
- Formičky na muffiny vytřete olejem (pokud nemáte formy s nepřilnavým povrchem, je lepší je ještě vysypat hrubou moukou nebo krupicí).
- Rozdělte směs do formiček a dejte péct.
- Pečeme cca 30 minut, jakmile začnou na povrchu zlátnout, vypněte troubu, otevřete na škvíru dvířka do trouby a nechte 20 min až půl hodiny chladnout.
- Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Vymetla jsem lednici, vyndala tvaroh, vejce, z mísy dvě jablka a na prkýnko narovnala zbylý toustový chleba.
Výsledek? Jablečné muffinky z toustového chleba. Zajímavá, navinulá kombinace, které dodaly šmrnc jablíčka karamelizovaná v cukru.
Pokud chcete ochutnat netradiční, vláčný a šťavnatý moučník, určitě vyzkoušejte
TIP: K jablkům se výborně hodí rozinky. Pokud je máte rádi, přidejte je do směsi. Fajnšmekři můžou předem namočit rozinky v rumu.
Netradiční (nejlepší?) jablečné muffiny: jak upéct
- Pokud máte strach, aby se muffiny nepřipekly k formě, dejte je péct v papírových košíčcích, nebo formy vystelte pečicím papírem.
- Při servírování lehce polijte muffiny javorovým sirupem – takový toping nejenže dobře vypadá, ale přidá bábovičkám další chuť.
- Těsto na muffiny s toustovým chlebem neobsahuje žádný přidaný tuk ani mouku. Navíc jsem použila celozrnný toustový chléb s lněnými semínky. Tyto bábovičky s jablky lze tedy považovat za poměrně zdravý dezert.