Už ani nevím, kde jsem na tento recept narazila prvně, ale pamatuji si, jak mě tenkrát zaujal. Říkala jsem si: ,,Cože? Pečená buchta bez mouky? To jako jde?” A ano, opravdu to jde.
Fit dezert je plný bílkovin, je tak vhodný jak na snídani, tak i jako varianta zdravé svačiny. Cukr můžete nahradit agávovým nebo datlovým sirupem, případně sladidlo zcela vynechejte.
Dezert chutná i mému manželovi, který si na domácí buchty plné cukru potrpí. Vůbec se nebojte dezert vyzkoušet, je opravdu chutný, jednoduchý a hlavně zdravý.
Fit dezert bez mouky a cukru
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g tvaroh (jemný, polotučný)
- 4 ks vejce (bio)
- 2 lžíce KAKAO TMAVÉ
- 2 lžíce agávový sirup
- špetka SŮL
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu rozehřejeme na 165 °C.
- Žloutky oddělíme od bílků.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
- V druhé míse smícháme vaječné žloutky, vybrané sladidlo, kakaový prášek a tvaroh. Vše vymícháme do hustého krému.
- Do krému postupně a velice jemně (ruční obracečkou) vmícháme sníh.
- Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečicím papírem.
- Těsto nalijeme do formy a dáme péct na 60-70 minut, dokud povrch fit dezertu není tmavě hnědý. Hotové těsto vyzkoušíme zapíchnutím špejle, dezert by měl být kyprý a hodně vláčný. Pozor, abyste dezert nepřesušili.
- Po upečení formu s dezertem vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Jak vyšlehat sníh z bílků, aby byl tuhý?
- Použijte ideálně vajíčka, která mají pokojovou teplotu.
- Připravte si čistou nádobu, ve které budete sníh šlehat. Podmínka je, povrch nádoby není mastný! Pokud si nejste jistí, omyjte nádobu předem horkou vodou s jarem a vysušte.
- Opatrně rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky půjdou do čisté nádoby. Dejte pozor na to, aby v bílku nebyly části žloutku.
- Šlehejte nejlépe elektrickým šlehačem s metlami. Začněte na nízkou teplotu.
- Přidejte špetku soli – krystalky soli „rozbijí“ bílek, ten půjde snadněji vyšlehat. Stejného efektu dosáhneme s cukrem krupice (nikoliv moučka nebo hrubý krystal). V tomto fit dezertu však klasický cukr není, zastoupí ji sůl.
- Po chvilce zvyšte otáčky a došlehejte bílky do tuhého sněhu. Mějte trpělivost, chvilku to potrvá, ale zase nešlehejte příliš dlouho, abyste sníh nepřešlehali.
Další tipy na téma jak na dokonale vyšlehaný sníh z bílků najdete TADY.
Fit dezert bez mouky a cukru je vhodný pro celiaky, kteří mají alergii na lepek.
Pokud použijete nízkosacharidové sladilo (xylitol, erythritol), bude dezert ideální pro vyznavače low carb diety.