Fit dezert bez mouky a cukru

fit dezert bez mouky a cukru

Už ani nevím, kde jsem na tento recept narazila prvně, ale pamatuji si, jak mě tenkrát zaujal. Říkala jsem si: ,,Cože? Pečená buchta bez mouky? To jako jde?” A ano, opravdu to jde.

Fit dezert je plný bílkovin, je tak vhodný jak na snídani, tak i jako varianta zdravé svačiny. Cukr můžete nahradit agávovým nebo datlovým sirupem, případně sladidlo zcela vynechejte.

Dezert chutná i mému manželovi, který si na domácí buchty plné cukru potrpí. Vůbec se nebojte dezert vyzkoušet, je opravdu chutný, jednoduchý a hlavně zdravý.

fit dezert s kiwi

Fit dezert bez mouky a cukru

Zdravý a chutný fit dezert bez obsahu mouky a cukru.
4.50 z 2 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 1 hod
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

  • 500 g tvaroh (jemný, polotučný)
  • 4 ks vejce (bio)
  • 2 lžíce KAKAO TMAVÉ
  • 2 lžíce agávový sirup
  • špetka SŮL

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu rozehřejeme na 165 °C.
  • Žloutky oddělíme od bílků.
  • Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
  • V druhé míse smícháme vaječné žloutky, vybrané sladidlo, kakaový prášek a tvaroh. Vše vymícháme do hustého krému.
  • Do krému postupně a velice jemně (ruční obracečkou) vmícháme sníh.
  • Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečicím papírem.
  • Těsto nalijeme do formy a dáme péct na 60-70 minut, dokud povrch fit dezertu není tmavě hnědý. Hotové těsto vyzkoušíme zapíchnutím špejle, dezert by měl být kyprý a hodně vláčný. Pozor, abyste dezert nepřesušili.
  • Po upečení formu s dezertem vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Fit dezert krájíme na řezy a podáváme ozdobený ovocem, já jsem zvolila kiwi.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank
Fit dezert bez mouky a cukru, příprava

Jak vyšlehat sníh z bílků, aby byl tuhý?

  1. Použijte ideálně vajíčka, která mají pokojovou teplotu.
  2. Připravte si čistou nádobu, ve které budete sníh šlehat. Podmínka je, povrch nádoby není mastný! Pokud si nejste jistí, omyjte nádobu předem horkou vodou s jarem a vysušte.
  3. Opatrně rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky půjdou do čisté nádoby. Dejte pozor na to, aby v bílku nebyly části žloutku.
  4. Šlehejte nejlépe elektrickým šlehačem s metlami. Začněte na nízkou teplotu.
  5. Přidejte špetku soli – krystalky soli „rozbijí“ bílek, ten půjde snadněji vyšlehat. Stejného efektu dosáhneme s cukrem krupice (nikoliv moučka nebo hrubý krystal). V tomto fit dezertu však klasický cukr není, zastoupí ji sůl.
  6. Po chvilce zvyšte otáčky a došlehejte bílky do tuhého sněhu. Mějte trpělivost, chvilku to potrvá, ale zase nešlehejte příliš dlouho, abyste sníh nepřešlehali.

Další tipy na téma jak na dokonale vyšlehaný sníh z bílků najdete TADY.

Fit dezert bez mouky a cukru je vhodný pro celiaky, kteří mají alergii na lepek.

Pokud použijete nízkosacharidové sladilo (xylitol, erythritol), bude dezert ideální pro vyznavače low carb diety.

blank
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Fit dezert bez mouky a cukru, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/fit-dezert-bez-mouky-a-cukru/