Pečený borůvkový cheesecake
O víkendu jsem pekla cheesecake. Zbylo mi v ledničce pár borůvek a v obchodě jsem narazila na levný čerstvý sýr President. Zkontrolovala jsem, jestli mám ve špajzu zbývající suroviny (jsem šikovná, vše potřebné jsem našla!). A mohla jsem péct.
Ačkoliv se tenhle borůvkový cheesecake peče v troubě, při ochutnání byste tak nehádali. Dort je uvnitř bohovsky krémovitý, vsadím se, že 10 z 9 by si tipnulo, že cheesecake se s (pečicí) troubou nepotkal ani náhodou. A přesto je opak pravdou.
Pozor, jako každý cheesecake i tento potřebuje čas! Dort jsem začala připravovat v sobotu, hotový byl v neděli. Ne, že by byl tak pracný, je však třeba, aby si dostatečně odpočinul v chladu.
Recept je určený pro kulatou dortovou formu o pr. 18 cm – dort je poměrně malý, přesto vystačí na 6-8 porcí.
TIP: Krém do cheesecake jsem obarvovala borůvkovým sirupem. Chcete-li si ušetřit práci, můžete tenhle krok vynechat, náplň pak bude sněhobílá, bez fialkového nádechu.
Pečený borůvkový cheesecake
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Korpus na cheesecake
- 100 g BEBE sušenky čokoládové (2 balíčky)
- 50 g MÁSLO (rozpuštěné)
Krémovitá náplň z čerstvého sýra
- 375 g čerstvý sýr President (nebo Lučina, Palouček, Philadelphia)
- 250 g mascarpone
- 2 lžíce moučkový cukr (vrchovaté)
- 2 ks vejce
- 50 g borůvky
- 50 ml voda
- vanilková esence (nebo pasta)
Borůvkový přeliv na cheesecake
- 100 ml voda
- 1 lžička cukr krupice
- 30 g borůvky
- 2 plátky želatina
PRACOVNÍ POSTUP
- Z lednice si předem vyndáme suroviny, aby došly na pokojovou teplotu. Jde nám především o čerstvý sýr, mascarpone, vejce.
- Troubu zapneme na 180 °C.
- Bebe sušenky vložíme do sáčku a rozdrtíme je pomocí válečku na těsto. Opatrně, ať neprorazíte sáček a sušenky se nevysypou.
- V rendlíčku si rozpustíme máslo.
- Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, okraje odstřihneme.
- Na dno vsypeme podrcené sušenky, zalijeme je rozpuštěným máslem, promícháme a udusáme, přitlačíme ke dnu formy.
- Korpus si dáme předpéct na 12-15 minut do trouby, poté vyndáme a necháme vychladnout.
Borůvkový sirup na obarvení krému
- V rendlíčku (klidně v tom samém, co jsme rozpouštěli máslo) přivedeme k varu vodu s borůvkami. Stáhneme z plotýnky, přecedíme přes síto do jiné nádoby, borůvky přepasírujeme přes sítko. Dáme stranou, za chvíli borůvkovým sirupem lehce obarvíme sýrový krém do cheesecake.
Sýrový krém do cheesecake
- Do mísy vyklopíme čerstvý sýr, mascarpone. Přidáme vanilkovou esenci, všechen moučkový cukr a elektrickým šlehačem zapnutým na nízký výkon krátce prošleháme, než se cukr spojí s mléčnými produkty. Nepřešleháme!
- Pak přidáme jedno vejce, pomalu zašleháme do ztracena, přidáme druhé vejce a opět chvilku prošleháme, jen než se vejce ztratí.
- Přepasírovaný borůvkový sirup zamícháme do sýrové hmoty.
- Náplň z čerstvého sýra nalijeme na korpus cheesecake a uhladíme.
- Troubu si předehřejeme na 150 °C, na dno vložíme plech s vodou.
- Cheesecake vložíme do trouby a necháme zhruba 1 hodinu péct.
- Troubu v prvních dvou třetinách pečení neotevíráme, cheesecake by se mohl uprostřed propadnout.
- Ke konci pečení opatrně zatřeseme cheesecake, jeho střed by se měl jemně chvět.
- Vypneme troubu, ale cheesecake nevyndáváme. Pootevřeme dvířka a necháme dort dvě hodiny chladnout uvnitř trouby.
- Cheesecake nemá rád přílišné rozdíly v teplotě, mohl by se uprostřed propadnout nebo popraskat. Teprve po dvou hodinách ho vyndáme, aby na kuchyňské lince zcela vychladnul.
- Poté dáme cheesecake do ledničky, měl by zde odpočívat alespoň 3 hodiny, ideál je přes noc.
Borůvkový přeliv na cheesecake
- Vršek cheesecake jsem ozdobila borůvkovým přelivem.
- Do talířku nebo ploché misky nalijeme studenou vodu a necháme v ní nabobtnat dva plátky želatiny, trvá to jen chvilinku.
- Mezitím do kastrůlku nalijeme 100 ml vody, nasypeme do ní borůvky a přidáme lžičku cukru krupice.
- Přivedeme k varu a stáhneme z plotny.
- Přecedíme přes sítko do další nádobky, borůvky přepasírujeme. Slupky a semínka z borůvek nevyhazujeme, přidáme je třeba do jogurtu na snídani.
- Do horkého borůvkového sirupu přidáme nabobtnanou želatinu a rozmícháme, než se želatina rozpustí – už nevaříme.
- Necháme zchladnout a opatrně přelijeme přes cheesecake a dáme do lednice (želatinový sirup bude tekutý, ztuhne až v lednici).
- Necháme zatuhnout a můžeme podávat!
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Krájení cheesecake
Dort krájejte tenkým nožem, který předem namočíte do horké vody a pokaždé jej otřete do ubrousku. Co řez, to čistý horký nůž.
Tenhle styl krájení cheesecake dá možná trochu víc práce, ale odměnou vám bude čistý řez dortu bez skvrn.
Borůvky na cheesecake
Nejlepší borůvkový cheesecake se dělá z našich českých, vyzrálých borůvek. Klidně i z mrazených!
Mně už bohužel zásoby došly, proto jsem použila velké kanadské. Přeliv z kanadských borůvek nebude tak intenzivní, ale stále půjde dobře použít.
Proč se cheesecake peče ve vodní lázni
Pečený cheesecake se v troubě vkládá do vodní lázně. Ideál je obmotat dortovou formu dvojitou vrstvou alobalu a vložit na plech, ve kterém je voda. Voda by měla dosahovat asi 2-3 cm výšky dortové formy.
Nejlepší je použít na omotávku dortové formy pevný grilovací alobal, který je dostatečně široký. Při pečení cheesecake voda snadno prosákne skrz šev alobalu, pokud jej pevně neuzavřete.
Díky vodní lázni během pečení bude cheesecake krásně vláčný a nevysušený.
Pokud nemáte alobal nebo se bojíte, že se vám dort rozmočí vinou nedostatečně omotané formy, pečte cheesecake běžně na roštu, jak jste zvyklí, a na dno trouby umístěte plech s vodou.
Tak jsem postupovala při tomto receptu i já, dort byl krásně vláčný i tak.
TIP: Hezký návod k pečení cheesecake najdete na blogu Děvče u plotny
Jak péct cheesecake, při jaké teplotě?
Předně: každá trouba peče jinak. Cheesecake se peče spíše při nižší teplotě a déle. Zapomeňte na horkovzdušný oběh, máte-li jej v troubě a používáte-li, pro tentokrát horkovzduch vypněte. V opačném případě bude povrch dortu vysušený (a to fakt u cheesecake nechcete!).
Cheesecake v dortové formě o pr. 18 cm jsem pekla 1 hodinu při teplotě 150 °C – za mě naprosto ideální.
I když máte upečeno, dort by se uprostřed měl lehce chvět, je to známka toho, že není přepečený. Při chladnutí cheesecake tuhne, žádný strach tedy, že uprostřed zůstane tekutý.
Musí se korpus na pečený cheesecake předpékat?
Může a nemusí. Každý, jak má rád. Já sušenkový korpus předpékám, protože mi pak přijde aromatičtější a chuťově výraznější.
Pokud chcete ušetřit čas, předpékat nemusíte.
U nepečeného cheesecake se korpus nepředpéká, ale umačkaný (udusaný) se dává zchladit, zatuhnout do lednice, než se na něj nalije krém.
Čtěte také: 10 tipů pro dokonalý cheesecake