křehký koláč s meruňkovou pěnou

Koláč z křehkého těsta s osvěžující meruňkovou pěnou

Ovocné koláče se nejčastěji dělají v létě, kdy je spousta čerstvého ovoce na dosah ruky. Pokud však máte v mrazáku část letní úrody schovanou, mám pro vás recept na meruňkový koláč, který si upečete kdykoliv v průběhu celého roku. Stačí sáhnout do zásob.

Dnešní recept staví na křehkém těstě a osvěžující pěně z meruněk. Není to tuctový recept, při přípravě je třeba si s koláčem vyhrát, ale výsledek stojí za to!

Křehký koláč s meruňkovou pěnou podávejte pořádně vychlazený, ozdobte jej kopečkem šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.

křehký koláč s meruňkovou pěnou

Koláč z křehkého těsta s osvěžující meruňkovou pěnou

Křehký koláč s osvěžující meruňkovou pěnou, podáváme vychlazený s kopečkem zmrzliny a (nebo) šlehačky.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 1 hod
Vaření: 1 hod
Porce: 10 -12
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • Křehké těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 125 g vychlazeného másla
  • 1 žloutek
  • SŮL
  • Meruňková pěna:
  • 300 g meruněk
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 lžičky práškové želatiny
  • 2 vejce

PRACOVNÍ POSTUP

  • Křehké těsto:
  • Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, na kostky nakrájené vychlazené máslo, špetku soli a žloutek.
  • Vše co nejrychleji zpracujeme, nehněteme zbytečně dlouho. Stačí, když se všechny ingredience spojí a drží pohromadě. Pracujeme rychle, na pomoc si můžeme vzít kuchyňský robot nebo vařečku. Máslo by při přípravě nemělo změknout, jinak těsto nebude křupavé a drobivé, ale hutné a těžké.
  • Hotové křehké těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici alespoň hodinu odpočinout, klidně však i přes noc.
  • Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném válu na sílu asi 2-3 mm a opatrně jej přemístíme do koláčové formy o průměru 24-27 cm.
  • Těsto propícháme vidličkou, přikryjeme pečicím papírem a zatížíme pečicími fazolemi. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Poté odebereme papír s fazolemi a pečeme nepřikryté dalších 10-15 minut dozlatova.
  • Meruňková pěna:
  • Meruňky očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do rendlíku, zalijeme 125 ml vody a přidáme polovinu cukru. Přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Poté rozmixujeme dohladka. Necháme chvilku vychladnout.
  • Želatinu zalijeme 4 lžícemi studené vody a necháme 5 minut nabobtnat. Přidáme do meruňkového pyré a dobře promícháme. Směs s želatinou se už nesmí vařit.
  • Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků a lžíce cukru vyšleháme pevný sníh.
  • Žloutky vyšleháme se zbytkem cukru do pěny. Vmícháme do nich třetinu meruňkového pyré a dobře promícháme.
  • Vše vlijeme zpátky do rendlíku se zbylým meruňkovým pyré a za stálého míchání metlou zahříváme, dokud směs lehce nezhoustne. Ale pozor, nesmí se vařit kvůli želatině.
  • Směs poté přepasírujeme přes síto do nerezové mísy a ponoříme do studené vody (může být i s ledem) a mícháme do vychlazení.
  • Jakmile je směs vychlazená, zamícháme do ní opatrně bílkový sníh. Směs nalijeme na korpus z křehkého těsta, uhladíme a dáme vychladit do lednice aspoň na dvě hodiny.

Ještě pár slov k receptu:

Podáváme vychlazené s kopečkem zmrzliny a šlehačky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
suroviny na křehké těsto, příprava
Příprava křehkého těsta
křehké těsto
Zpracované křehké těsto
vyválení křehkého těsta
Vyválení křehkého těsta
blank
Pečení křehkého těsta – uprostřed zatížíme
meruňky vaření
Příprava na meruňkovou pěnu
blank
Meruňková směs

Křehký koláč s meruňkovou pěnou: tipy a rady

  • I když nejsem moc zastánce polotovarů, křehké těsto můžete použít kupované. Nebo si ho připravte i dva až tři dny dopředu.
  • Pečicí fazole jsou keramické kuličky, které se používají na tzv. suché pečení. Mají za úkol zatížit těsto, aby se při pečení nevyboulilo. Používají se jen na první polovinu pečení, poté se dají pryč, nechají vychladnout a odloží na další použití. Ale jestli je nemáte, nezoufejte. Stejně dobře vám poslouží jakékoliv fazole, suchý hrách nebo jiné luštěniny. Já teď doma měla jen pohanku a i ta byla dobrá.
  • Na křehké těsto používejte vždy pouze máslo, a ne žádné náhražky. Náhražky másla se můžou v těstě chovat odlišně, o chuti ani nemluvě.
  • Výhoda tohoto receptu je, že můžete použít i meruňky z mrazáku, stačí je rozmrazit a rozmixovat.
  • Směs s želatinou již nevařte. Želatina se nesmí vařit, jinak neztuhne.
  • Směs určitě propasírujte. Jen tak získáte krásnou hladkou hmotu, z níž vznikne díky sněhu nadýchaná pěna.
  • Ti odvážnější můžou do meruňkového pyré použít snítku máty.
  • Podávejte vychlazené se šlehačkou nebo kopečkem zmrzliny. 
blank
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Koláč z křehkého těsta s osvěžující meruňkovou pěnou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kolac-z-krehkeho-testa-s-osvezujici-merunkovou-penou/