Rychlý recept na vepřovou panenku. Vepřová panenka je ideální na minutovou kuchyni a žádného gurmána s ní neurazíte. V kombinaci s batátovou kaší máte na talíři chutný a zdravý hlavní chod.
A kdybyste nevěděli – batáty jsou variantou na klasické brambory, mají výraznou oranžovou barvu a mírně nasládlou chuť. I proto se batátům někdy říká sladké brambory.
Rychlá vepřová panenka s batátovou kaší
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Vepřovou panenku omyjeme, nožem odstraníme případné blanky, kterými je panenka pokrytá. Nakrájíme na medailonky cca 2-3 cm vysoké.
- Medailonky osolíme, opepříme, ochutíme oreganem a pokapeme olivovým olejem. Naložené medailonky uložíme do chladničky a mezitím si nachystáme přílohu z batátů.
- Batáty oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kousky a vaříme ve vroucí osolené vodě po dobu 15 m.
- Hotové batáty zjemníme máslem a rozmačkáme na kaši, případně dosolíme.
- Na rozpálené pánvi orestujeme medailonky z panenky, z každé strany cca 1-2 minuty, podle toho, jak moc je chcete mít propečené.
- Podáváme s batátovou kaší, můžete obložit zeleninou, kterou máte k dispozici.
Co je vepřová panenka?
Jedná se o kus vepřového masa, který se u čuníka táhne podél páteře. Je to nepříliš namáhaný sval, proto má panenka velmi jemné maso, vhodné pro minutkovou kuchyni. Oficiální název podle řezníků je vepřová svíčková, nebo panenská svíčková.
Tupému konci vepřové panenky se říká PALEC. Tenký, zužující se konec panenky se nazývá špička. No a část panenky mezi palcem a špičkou se označuje jako střed.
Co jsou batáty?
Batátům se říká sladké brambory pro jejich chuť. Podobně jako z brambor se z nich dá připravit přílohová kaše.
Pokud chcete batáty vyzkoušet, nakombinujte je s bramborami. Sami tak budete moct ochutnat, jakou chuť batátů klasickou bramborovou kaši ovlivní.
TIP: Zkuste náš další recept na vepřovou panenku.