3x maková náplň do koláčů a buchet
Pekla jsem tlačené koláče, a do těch patří mimo jiných také maková náplň.
U nás doma měl mák nejraději brácha, a když mamka pekla buchty, musel namlet na mlýnku mák. Já dnes dělám makovou náplň z máku už namletého, ušetřím tak při přípravě trochu času.
Kromě mého receptu na makovou nádivku přikládám další dva: jeden je z Kuchařky naší vesnice, kterou jsem před lety dostala od našich, když jsem se vdala, druhá od Marie Janků Sandtnerové, kuchařky, která byla vydaná v roce 1947 a já ji mám po své babičce.
Maková náplň do buchet a koláčů
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Ve vyšší nepřilnavé pánvi přivedeme k varu mléko, přisypeme mák, stáhneme teplotu.
- Povaříme, než mák začne houstnout, přitom mícháme, aby se nepřichytil ke dnu pánve.
- Ke konci posypeme mák hrubou moukou a promícháme – mouka mák zahustí.
- Stáhneme z plotny, ještě horký mák osladíme, přidáme strouhanou citronovou kůru, rum a skořici. Promícháme.
- Makovou náplň necháme vychladnout a teprve potom s ní plníme moučníky.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Maková nádivka z Kuchařky naší vesnice
- 250 g mák
- 500 ml mléko
- 100 g cukr
- 2 hrstky perník strouhaný
- citronová kůra
- vanilka
- skořice
- kakao
- hřebíček
Mák umeleme najemno na makovém strojku, vsypeme do horkého mléka a mícháme, než mák začne houstnout. Přidáme cukr, zahustíme strouhaným perníkem, okořeníme citronovou kůrou, skořicí, vanilkou, kakaem a tlučeným hřebíčkem.
Maková nádivka podle Marie Janků Sandtnerové
- 120 g mák
- 3/8 mléko
- 4 dkg cukr
- ½ dkg máslo
- 3 dkg perníku
- tlučená skořice
- citronová kůra
- 1 hořká mandle
- 3 dkg rybízové zavařeniny
- 2 dkg čokoláda
Utlučený nebo umletý mák uvaříme s cukrem v mléce do měkka. Měkký mák utřeme v míse, přidáme máslo, strouhaný perník a tlučenou skořici, citronovou kůru, hořkou mandli a kousek rybízové zavařeniny, čokoládu. Dobře umíchanou a studenou nádivkou plníme nebo potíráme těsto.
Další tipy k makové náplni
Jak vidíte, maková náplň do buchet a koláčů jde dělat na vícero způsobů. Je-li náplň řídká, zahustí se buď hrubou moukou (nebo krupicí), fajnovější varianta je strouhaný perník. Lepek makovou náplň dobře podrží pohromadě, nebude se rozpadat.
Pro lepší chuť se do makové náplně přidává koření, obvyklá je citronová kůra (z bio citronu nebo citron pořádně odrbaný pod teplou vodou), vanilka, skořice, tlučený hřebíček. Zajímavý tip od Janků-Sandtnerové je čokoláda.
Další chuťový rozměr přidá makové náplni pikantnější zavařenina nebo předem namočené rozinky (třeba v rumu).
Vylepšené makové náplně se používají například na potírání frgálů (valašské koláče, regionální specialita). V takových případech se nešetří kořením, náplně do frgálů bývají velmi chutné a voňavé.
A když není čas nebo se vám nechce nic vymýšlet?
Kupte si hotovou makovou nádivku. Koupíte ji ve větších obchodech, obvykle je vakuovaná, ihned připravená k potírání nebo plnění.
Případně si pořiďte předpřipravenou makovou nádivku smíchanou s cukrem, tu však musíte ještě zavařit v mléce.