Zmrzlinu v mrazáku by měl mít každý, u koho je šance, že se mu někdy za dveřmi objeví nečekaná návštěva. Ze zmrzliny se totiž dá vyčarovat bleskový dezert, který bude chutnat a zároveň může perfektně vypadat.
- Dokonalý zmrzlinový pohár tvoří nejenom zmrzlina, ale i sklenice nebo servírovací misky, ve kterých zmrzlinu podáváte.
Parádní dílo už jen doladíte tím, co máte běžně doma: ozdobíte ovocem, kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany, zakápnete rozpuštěnou čokoládou nebo likérem a vršek posypete nasekanými oříšky nebo podrcenou sušenkou.
Dvoustěnné misky na zmrzlinu, 4HOME.cz
TIP: Krásné servírovací misky a poháry na zmrzlinu:
Zmrzlinový pohár Sorbet 380 ml
Zmrzlinový pohár Canada 170 ml
Pěkné a kvalitní skleničky na podávání zmrzliny koupíte v e-shopu SkleněnýShop.cz – vyberte si z misek nebo klasických pohárů na stopce, ať už tenkých fléten nebo sklenic s široce otevřeným kalichem.
Zmrzlinky v působivém provedení jsou vyrobené z kvalitního skla, a až sladký dezert dojíte, nebojte se dát je do myčky – ta sklenice umyje za vás.
- TIP: Zmrzlinový pohár podávaný ve sklenici na stopce podložte dezertním talířkem s rozetkou.
Zmrzlina do mrazáku – co je zač?
V dnešní době prorážejí lokální výrobci kvalitní domácí zmrzliny, před jejich obchůdky se v letním období často vinou dlouhé fronty.
Trendem jsou samoobslužné stanice s frozen yogurt (mražený jogurt), kdy si ze stroje natočíte zmrzlinu a pak si dozdobíte podle chuti – zaplatíte za celkovou váhu vašeho kreativně poskládaného zmrzlinového kelímku.
Zmrzlina však není sezónní dobrotou, v mrazácích obchodů najdete mražené krémy známých značek po celý rok. Kupte si jedno dvě balení zmrzliny na doma do mrazáku a servírujte vždy, když je k tomu příležitost.
Zmrzlina vydrží dlouho a vy tak budete mít zásobu, o kterou můžete mít leda strach, když chodíte příliš často ochutnávat.
Sada lžiček na zmrzlinu Nuova WMF, zdroj: Chefshop.cz
Co je mražený krém podle normy?
Zmrzlina nebo mražený krém, oficiální normy mezi oběma termíny nerozlišují. Požadavek na mražený krém je stanovený následujícím způsobem:
Mražený krém
Konzistence musí být jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek, větších krystalů a velkých vzduchových bublin; výrobek může obsahovat viditelné částice ochucujících složek v nerozmělněné formě.
Jak nabírat zmrzlinu?
V létě točená nebo kopečková; zmrzlinu, kterou máte doma v mrazáku, můžete nechat povolit a pak nabírat obyčejnou lžící, špachtlí, nebo si pořiďte speciální kleště na zmrzlinu.
Těmi zmrzlinu pohodově naberete a do servírovací misky nakopečkujete tolik porcí, kolik potřebujete.
Kleště na zmrzlinu se prodávají s různými průměry, nejčastěji 5 a 7 cm. Drobné a efektní kopečky naberete kleštěmi s průměrem kolem 3 cm.
Porcovač na zmrzlinu KitchenAid, zdroj: Chefshop.cz
TIP: Aby se zmrzlina hned neroztekla, servírujte ji v předem namraženém nádobí. Nebo si pořiďte dvoustěnné sklenice na zmrzlinu. Mezi stěnami je vakuum, které izoluje zmrzlinu od přílišného tepla a udrží ji celistvou, než ji donesete na stůl.
Dvoustěnné sklenice na zmrzlinu, zdroj: 4Home.cz
Co nesmí chybět ve zmrzlinovém poháru? Ovoce!
Kromě efektně naporcované zmrzliny také ovoce, větší nakrájené na drobné plátky, nebo kopečky zmrzliny zasypte bobulovitým ovocem.
Banán, jablko, hruška, meruňky, jahody, maliny, borůvky. Vyberte, co je po ruce a ladí se základní chutí zmrzliny.
Poleva na zmrzlinu, topping
Zmrzlinu můžete zakápnout tekutou polevou, připravte si třeba čokoládovou ganache z rozpuštěné čokolády a smetany. Rychlou volbou je javorový sirup nebo med. Možná máte v zásobě slaný karamel – ten dodá zmrzlinovému poháru netradiční chuť.
Podáváte-li zmrzlinu dospělým, zakápněte ji likérem, nepohrdnou zejména dámy. Dobrou volbou je vaječný koňak nebo baileys.
Posypky na zmrzlinu
Efektní posypku na zmrzlinu vymyslíte i z běžných domácích zásob. Pomleté nebo nožem nahrubo nasekané oříšky, nasekaná čokoláda.
Zajímavou posypku vytvoříte ze sušenky (bez náplně), kterou nadrtíte v hmoždíři, nebo válečkem v mikrotenovém sáčku.
Máte-li čas, připravte si domácí griliáš! Ve spojení se zmrzlinou je tahle posypka z pražených oříšků a cukru dokonalá slast.
- TIP. Na samotný závěr zapíchněte do poháru oplatku nebo trubičku.
- Cukrářské zdobení a sypání najdete ve speciální kategorii na webu SvětCukrářů.cz
Zmrzlina a dětské oslavy
Pro rodinné oslavy s dětmi zredukujte množství nádobí, které budete muset po ukončení párty mýt, a vezměte si k ruce jednorázové papírové kelímky na zmrzlinu.
K dostání jsou hezké kelímky s potiskem dětských motivů, děti je budou milovat!
Čas, který ušetříte umýváním nádobí, můžete věnovat vašim dětem.
Jednorázové kelímky na zmrzlinu, zdroj: MojeParty.cz
Domácí zmrzlina? Připravíte snadno
Pokud chcete začít od podlahy a vyrobit si poctivou domácí zmrzlinu, najdete na internetu spoustu návodů, jak na to.
Doporučuje se koupit si alespoň základní výrobník domácí zmrzliny, dobrý výsledek bude jistější, než když budete zkoušet vyrobit zmrzlinu „na koleni“.
- Vše pro výrobu a servírování domácí zmrzliny najdete ve speciální kategorii e-shopu Tescoma.cz
Ke sbírce receptů na zmrzlinu přispějeme i my, recepty na domácí zmrzlinu najdete tady:
TIP: Opravdoví nadšenci si vyzkouší upéct domácí kornoutky na zmrzlinu, návod, jak na to, jsme sepsali zde: DOMÁCÍ KORNOUTKY NA ZMRZLINU
K výrobě kornoutků na zmrzlinu potřebujete tzv. kopyto, kužel, okolo kterého stočíte ještě horkou, právě upečenou oplatku. Vychlazenou oplatku pak stačí z kužele stáhnout, krásně se udrží zakroucená ve tvaru zmrzlinového kornoutku.
Kužel na výrobu domácích kornoutků na zmrzlinu, zdroj: SvětCukrářů.cz
Domácí zmrzlina pro děti
Pokud vašim dětem chcete poskytnout zdravé mlsání, vyrobte domácí zmrzlinu. Rozmixujte ovoce, třeba jahody, a vzniklou dřeň dejte zamrazit ve vhodných formičkách.
Pokud chcete zmrzlinu vylepšit, přidejte do dřeně trochu smetany, jogurtu nebo medu. Zmrzlou dřeň naservírujte do misek a zasypte kousky čerstvého nebo kompotovaného ovoce.
Víte, jaký je rozdíl mezi dření a sorbetem?
Zatímco při výrobě dřeně se mixuje čerstvé ovoce, při výrobě sorbetu se mixuje ovoce již mražené. Dřeň se nalévá do tvořítek na zmrzlinu a dává se do mrazáku zmrznout, u sorbetu je postup obrácený.
Rozmixovanému zmrzlému ovoci se říká sorbet a můžete jej ihned po umixování servírovat.
Další recepty se zmrzlinou
Ačkoliv by se mohlo zdát, že zmrzlinu musíte hned sníst, aby se neroztekla, vymýšlejí kulináři nejrůznější recepty, kdy se zmrzlina stává součástí hotového dezertu.
Na internetu tak narazíte na takové pochoutky, jako je zmrzlinová bábovka, dort, roláda. Z mraženého krému se však připravují i studené nápoje, třeba oblíbené shake koktejly, setkat se můžete dokonce i se zmrzlinovou limonádou.
- Doma zmrzlinu přidáte k čerstvě usmaženým palačinkám, vaflím, nebo ji přidáte do ledové kávy.
- Zejména v centrech větších měst narazíte na trdelník ve verzi se zmrzlinou, podává se zejména v letní sezóně.
- Pokud rozumíte anglicky, spoustu inspirace na zmrzlinové recepty najdete například na Pinterestu.
TIP: Udělejte si svoji domácí zmrzlinu a zapojte do přípravy děti! Ty budou milovat nejrůznější tvořítka na zmrzlinu nebo na nanuky, uvidíte, jak je bude bavit pomáhat.
Základní rozdělení zmrzliny:
Druhy zmrzliny jsou: smetanová, mléčná, vodová, ovocná, s rostlinnými tuky.
O zmrzlině
Zmrzlina, dříve delikatesa jen pro vyšší společnost, dnes dostupná všem, ale o nic méně lahodná. Mražená pochoutka poslouží jako rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu, zaboduje jako součást menu na oslavě.
Se zmrzlinou nikdy nešlápnete vedle, zvláště když ji efektně naservírujete.
Historie zmrzliny
Co je zmrzlina, víme všichni, ale odkud se vlastně vzala?
Teorie se různí. Jedna z nich tvrdí, že tuto lahůdku vynalezli Mongolové. Ti vyráběli ochucené nápoje z mléka, které jim kvůli chladnému klimatu často zmrzly.
Jiná teorie zase říká, že to byli Peršané, kdo si jako první pochutnávali na sněhové drti přelité hroznovou šťávou.
Jisté však je, že dnešní podobu zmrzlině dali Arabové tím, že začali k přípravě používat mléko a sladili ji přímo cukrem. Později přidávali jogurt, ovoce nebo ořechy. Recept přivezl do Evropy Marco Polo a v této podobě se v podstatě používá dodnes.