Vepřová pečeně s kostí, pečená na jablkách
Jsem dcera města, vždycky jsem kupovala maso v supermarketu. Pak jsem založila tento blog o dobrém jídle, a netrvalo dlouho, když jsem narazila na informaci, že řádná hospodyňka má mít svého řezníka, od kterého bere maso.
No jo, jenže kde vzít dobrého řezníka a nekrást. Přemýšlela jsem, kudy jsem chodila, než jsem si vzpomněla, že se jedna šikovná paní, se kterou jsem se pracovně potkávala, stala majitelkou soukromého řeznictví MASS.NA v městečku nedaleko od nás. Hned jsem jí volala a ona mě strašně příjemně překvapila nabídkou masa, kterou v řeznictví mají.
Vepřová pečeně s kostí, pečená na jablkách
INGREDIENCE
- 3 plátky vepřové pečeně s kostí (vysoké 2-3 cm)
- 2 střední jablka
- 2 CIBULE
- 2 Stroužky česneku
- lžíce javorového sirupu (nebo lžička cukru)
- 2 bobkové listy (8 kuliček nového koření)
- SŮL (pepř, olej)
PRACOVNÍ POSTUP
- Rozpalte troubu na 150 °C (ne více!)
- Oloupejte a utřete česnek.
- Pokud mají plátky pečeně tukovou vrstvu, nařízněte ji až k masu ve 2 cm rozestupech.
- Osolte a opepřete pečeni, vetřete do ní česnek.
- Na pánvi rozpalte olej a plátky pečeně na něm opečte z obou stran, až dostanou zlatavou kůrčičku.
- Vyndejte maso bokem na talíř.
- Cibuli oloupejte, jablka rozpulte, zbavte je jádřinců, oboje nakrájejte na klínky.
- Vhoďte cibuli i jablka na výpek z pečeně, připravíme si parádní základ pro báječnou omáčku k masu.
- Cibuli i jablka zakápneme javorovým sirupem (nebo posypeme cukrem), mícháme v pánvi a necháme zkaramelizovat. Mírně osolíme.
- Připravíme si pekáč: na dno nalejeme trochu oleje, vložíme orestovaná jablka s cibulí, nové koření, bobkový list, na vrch položíme maso. Pekáč přikryjeme a dáme péct do trouby, počítejte s tím, že potrvá zhruba 2 hodiny, než bude maso měkké.
- Maso z pekáče vyndáme a uchováváme teplé.
- Výpek včetně cibule a jablek rozmixujeme na hustou omáčku.
- Plátky vepřové pečeně klademe na talíř s jablkovou omáčkou, podáváme s bramborami sypanými zelenými natěmi.
Ještě pár slov k receptu:
Jsme spolu domluvené na rozhovoru, doufám, že se sejdeme ještě o prázdninách, a mezitím pro vás mám recept na vepřovou pečeni na jablkách z první várky masa, které mi Eva (moje paní řeznice) přivezla.
Vepřová pečeně, plátky s kostí: tipy a rady
- Vepřová pečeně je libové, suché maso, upéct ho tak, aby bylo šťavnaté, není právě jednoduché. Pokud máte šanci koupit maso s vrstvou tuku, neváhejte. Tuk je v případě pečeně nositelem chuti, zabrání přílišnému vysušení masa.
- Pokud máte možnost koupit pečeni s ponechanou panenkou, sáhněte po ní. Pečínka bude chuťově výraznější.
- Určitě nevynechte krok s opečením masa na pánvi, než jej vložíte na pekáč. Prvotní opečení propůjčí masu chuť, nebude chuťově mdlé.