S velikonočními jidáši je spojených spousta příběhů. V podstatě se jedná o motance nebo uzly z kynutého těsta. Traduje se, že tvary pečiva symbolizují provaz, na kterém se oběsil zrádný Jidáš poté, co zradil Ježíše.
Jidáše jsou velikonoční dobrotou, hned vedle mazance nebo velikonočního beránka. Staročeský recept, který dnes přináším, je jednoduchý, šmrnc mu dodává špetka muškátového květu, který se strouhá do těsta.
TIP: Chcete se dozvědět více o českých Velikonocích? Kupte si jednu z knih:
Velikonoční jidáše, staročeský recept
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g HLADKÁ MOUKA
- 70 g MÁSLO (nerozpuštěné, pokojové teploty)
- 2 ks žloutek
- 300 ml smetana na vaření
- 80 g cukr krupice
- 25 g droždí
- 4 g SŮL
- špetka strouhaného muškátového květu
- kůra ze 1/4 citronu
- 1 ks vejce (na potření před upečením)
- 2 lžíce ČESKÝ VČELÍ MED (na potření po upečení)
- 1 lžíce MÁSLO
PRACOVNÍ POSTUP
- Droždí a lžičku cukru společně v menší misce rozmačkáme vidličkou a pak rozmícháme na kašičku. Zalijeme 100 ml vlažné smetany, přimícháme lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
- Všechny ostatní suroviny dáme do mísy. Máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu, zbytek smetany by měl být stále vlažný, usnadníme tím kynutí těsta.
- Přilijeme kvásek, promícháme a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
- Hotové těsto dáme do mísy, zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout, až nabude dvojnásobného objemu. Poté těsto vyklopíme, prohněteme a tvoříme z něj jidáše
- Smotané uzlíky necháme ještě 20 minut vykynout. Poté je potřeme vejcem rozšlehaným se dvěma lžícemi vody, pekáč vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 190 °C. Pečeme asi 15 minut.
- Med ohřejeme, až bude horký, pak jej odstavíme. Do ohřátého medu vhodíme máslo nakrájené na kostičky a mícháme tak dlouho, dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou pak upečené jidáše potřeme, a to ihned po vyndání z trouby.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Kdy se pečou jidáše?
Jidáše jsou velikonoční pečivo z kynutého těsta. Pečou se tradičně na Zelený čtvrtek, kdy Jidáš zradil Ježíše (a dostal za to odměnu třicet stříbrných).
Velikonoční jidáše: tipy a rady
- Protože se jedná o kynuté těsto, všechny suroviny, přidávané k vzešlému kvásku, by měly mít pokojovou teplotu. Nezapomeňte vyndat včas vajíčka a máslo z ledničky, než začnete zadělávat těsto na jidáše.
- Jidáše se po upečení potírají medovou omáčkou. Kluci v akci přidávají k medu navíc rum, který pečivo krásně ovoní. Pan Cuketka zase do těsta na jidáše přisypává sekané mandle.
- Nechce se vám kynuté těsto na jidáše vybouchávat ručně v míse? Zkuste si jej připravit v domácí pekárně, hnětací háky pospojují suroviny a těsto krásně vykyne.
TIP: Zkuste také náš další recept na velikonoční špaldový mazanec.