Tvarohové noky s mletými ořechy
Pokud hledáte rychlou večeři, oběd nebo lehký dezert, který ocení především vaše děti, vsaďte na tvarohové noky. Tento recept pochází ze Slovenska a já osobně na něj nedám dopustit.
Zaměstnané kuchařinky budou mít radost, tenhle recept zabere minimum času, navíc stačí pouhé tři ingredience a můžete se do výroby noků směle pustit. Pak už záleží jen na vás, čím hotové nočky posypete.
V originálním receptu se nočky sypou skořicí, přidá se lžíce rozpuštěného másla a navrch se lžíce zakysané smetany. Já noky zdobím nejčastěji horkým ovocem, mákem a cukrem, nakonec je zaliju rozpuštěným máslem. Naposledy jsem použila jen klasický moučkový cukr, máslo a mleté vlašské ořechy, a na téhle variantě si pochutnala celá rodina.
Tvarohové noky s mletými ořechy
PRACOVNÍ POSTUP
- Do mísy dáme tvaroh, rozklepneme jedno vejce a přidáme špetku soli.
- Postupně do směsi přisypáváme dětskou krupičku, dokud nám nevznikne vláčné a nelepivé těsto.
- Z těsta tvarujeme malé koule, které pomocí vidličky upravíme do tvaru noku.
- Noky vaříme ve vroucí, mírně osolené vodě. Když vyplavou na hladinu, necháme noky ještě 1 minutu povařit, poté vyndáváme.
- Hotové noky zalijeme rozpuštěným máslem, ozdobíme mletými ořechy a posypeme moučkovým cukrem.
Ještě pár slov k receptu:
Tvarohové noky: rady a tipy
- K přípravě noků použijte tučný tvaroh, nikoliv polotučný nebo nedejbože odtučněný. Tuk dodává každému jídlu chuť, ideální je připravovat pokrmy z přirozených potravin, nikoliv průmyslově upravených, a odtučňování mezi takové „nekalé“ techniky patří.
- Ořechy jsem použila vlašské, jsou asi nejaromatičtější, dobře se však dají na posypku použít i lískáče.