piškotová roláda rychlá

Rychlá piškotová roláda s marmeládou

Když chcete opravdu rychlou roládu, která bude nadýchaná a nepopraská, zkuste tuhle piškotovou. Připravená je rychle, ani troubě dlouho netrvá, než ji upeče, jenom doporučuji nechat ji pak uležet alespoň dvě hodiny v lednici.

Tahle roláda je jen ze tří ingrediencí: vajíčka, cukr krupice a hladká mouka. A to byste doma mít mohli, ne? (jo, a ještě potřebujete nějakou echt dobrou marmeládu, ale s tím by taky neměl být problém). Jdeme si upéct piškotovou roládu!

blank

Jak srolovat piškotovou roládu

Piškotové těsto na roládu se „natírá“ na pečicí papír, který já pro jistotu potírám olejem a vysypávám hrubou moukou nebo jemnou strouhankou.

Jakmile je piškotová roláda upečená a já vyndám plech z trouby, nechám roládu jenom chvíli vychladnout a pak ji i s pečicím papírem stočím. Když je téměř vychlazená, ale piškot si už pamatuje tvar, pečicí papír opatrně sloupnu.

Jde to docela dobře, těsto, pokud byly vejce dobře našlehané, je pružné a nepraská.

blank

Z kolika vajec piškotové těsto na roládu na 1 plech?

Na jeden běžný plech do trouby o rozměru kolem 30×40 cm dělám piškot ze 4 vajec. Pokud byste chtěli rolády dvě, doporučuji připravit dvě samostatné várky piškotu.

Základem měkkého a nadýchaného piškotového těsta jsou totiž vyšlehané vejce s cukrem, pokud byste čekali, než se první roláda upeče, těsto na piškot by vám mohlo spadnout.

piškotová roláda recept

Piškotová roláda

Rychlá piškotová roláda s marmeládou, poprášená moučkovým cukrem.
3.38 z 8 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 15 min
Celkový čas: 25 min
Porce: 6
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • 4 ks vejce (středně velká)
  • 100 g cukr krupice
  • 90 g HLADKÁ MOUKA
  • marmeláda
  • cukr moučka

PRACOVNÍ POSTUP

  • Předehřejeme si troubu na 160 °C (peču s horkovzduchem).
  • Pečicí papír potřeme olejem nebo změklým máslem a poprášíme hrubou moukou nebo jemnou strouhankou.
  • Celá vejce (žloutek i bílek) rozklepneme do mísy, přisypeme trochu cukru krupice a začneme šlehat. Za chvilenku zvýšíme rychlost na vysoké otáčky a postupně zapracujeme zbývající cukr. Šleháme, než vaječná směs zhoustne, zesvětlá a nabyde – zabere to klidně i pět minut. Tento krok nepodceňujte, piškotové těsto, které je dobře vyšlehané, nepotřebuje kypřicí prášek!
  • Mixér odložíme a hezky ručně, nejlépe stěrkou, vmícháme mouku.
  • Piškotové těsto natřeme na připravený pečicí papír ve výšce kolem 2 cm. Roztáhněte těsto rovnoměrně i do krajů!
  • Pečeme v troubě asi 10-15 minut, dokud povrch nedostane narůžovělou barvu.
  • Plech vyndáme, piškot necháme chvilinku vychladnout, a i s papírem srolujeme od delší strany. Teplé piškotové těsto je podstatně pružnější než vychlazené. Po chvíli (roláda není ještě úplně vychlazená) těsto opatrně rozvineme a sloupneme papír. Těsto zase zavineme a necháme zcela vychladnout.
  • Povrch rolády štědře pomažeme marmeládou, pevně zabalíme do alobalu a dáme do lednice odpočinout, alespoň na dvě hodiny.
  • Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem a krájíme na plátky asi 2 cm široké.

Ještě pár slov k receptu:

Marmeládu použijte nějakou hezkou červenou, v kontrastní barvě. Body navíc získáte, pokud bude mít marmeláda pikantní chuť!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank
piškotová roláda
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

2comments

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Rychlá piškotová roláda s marmeládou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/rychla-piskotova-rolada-s-marmeladou/