Rychlá piškotová roláda s marmeládou
Když chcete opravdu rychlou roládu, která bude nadýchaná a nepopraská, zkuste tuhle piškotovou. Připravená je rychle, ani troubě dlouho netrvá, než ji upeče, jenom doporučuji nechat ji pak uležet alespoň dvě hodiny v lednici.
Tahle roláda je jen ze tří ingrediencí: vajíčka, cukr krupice a hladká mouka. A to byste doma mít mohli, ne? (jo, a ještě potřebujete nějakou echt dobrou marmeládu, ale s tím by taky neměl být problém). Jdeme si upéct piškotovou roládu!
Jak srolovat piškotovou roládu
Piškotové těsto na roládu se „natírá“ na pečicí papír, který já pro jistotu potírám olejem a vysypávám hrubou moukou nebo jemnou strouhankou.
Jakmile je piškotová roláda upečená a já vyndám plech z trouby, nechám roládu jenom chvíli vychladnout a pak ji i s pečicím papírem stočím. Když je téměř vychlazená, ale piškot si už pamatuje tvar, pečicí papír opatrně sloupnu.
Jde to docela dobře, těsto, pokud byly vejce dobře našlehané, je pružné a nepraská.
Z kolika vajec piškotové těsto na roládu na 1 plech?
Na jeden běžný plech do trouby o rozměru kolem 30×40 cm dělám piškot ze 4 vajec. Pokud byste chtěli rolády dvě, doporučuji připravit dvě samostatné várky piškotu.
Základem měkkého a nadýchaného piškotového těsta jsou totiž vyšlehané vejce s cukrem, pokud byste čekali, než se první roláda upeče, těsto na piškot by vám mohlo spadnout.
Piškotová roláda
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 4 ks vejce (středně velká)
- 100 g cukr krupice
- 90 g HLADKÁ MOUKA
- marmeláda
- cukr moučka
PRACOVNÍ POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 160 °C (peču s horkovzduchem).
- Pečicí papír potřeme olejem nebo změklým máslem a poprášíme hrubou moukou nebo jemnou strouhankou.
- Celá vejce (žloutek i bílek) rozklepneme do mísy, přisypeme trochu cukru krupice a začneme šlehat. Za chvilenku zvýšíme rychlost na vysoké otáčky a postupně zapracujeme zbývající cukr. Šleháme, než vaječná směs zhoustne, zesvětlá a nabyde – zabere to klidně i pět minut. Tento krok nepodceňujte, piškotové těsto, které je dobře vyšlehané, nepotřebuje kypřicí prášek!
- Mixér odložíme a hezky ručně, nejlépe stěrkou, vmícháme mouku.
- Piškotové těsto natřeme na připravený pečicí papír ve výšce kolem 2 cm. Roztáhněte těsto rovnoměrně i do krajů!
- Pečeme v troubě asi 10-15 minut, dokud povrch nedostane narůžovělou barvu.
- Plech vyndáme, piškot necháme chvilinku vychladnout, a i s papírem srolujeme od delší strany. Teplé piškotové těsto je podstatně pružnější než vychlazené. Po chvíli (roláda není ještě úplně vychlazená) těsto opatrně rozvineme a sloupneme papír. Těsto zase zavineme a necháme zcela vychladnout.
- Povrch rolády štědře pomažeme marmeládou, pevně zabalíme do alobalu a dáme do lednice odpočinout, alespoň na dvě hodiny.
- Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem a krájíme na plátky asi 2 cm široké.