Pstruh s kuskusem
Ryby se snažíme mít u nás doma na stole co nejčastěji. Rybí maso je chutné a dobře stravitelné, obsahuje navíc omega-3 mastné kyseliny, které jsou tolik prospěšné lidskému zdraví.
Pstruh má jemné maso a jeho filety jsou na přípravu velmi snadné. V kombinaci s kuskusem a zeleninou je to výborná zdravá a rychlá večeře či lehký oběd.
Pstruh s kuskusem
Recept na restovaný filet ze pstruha lososovitého, připraveného s kuskusem. Snadný recept, vhodný jako zdravá a rychlá večeře nebo oběd.
Vytisknout
Připnout
Porce: 2
INGREDIENCE
- 400 g filet ze pstruha lososovitého
- 1 hrnek hrubozrnného kuskusu
- 100 g zelených oliv bez pecek
- 1 ks velká červená kapie
- kmín
- SŮL
- lžička olivového oleje extra virgin
- ořech másla na kuskus
- lžička másla na filet
- polévková lžíce oleje
- citron
PRACOVNÍ POSTUP
- Filet omyjeme, očistíme, osušíme, posypeme kmínem a orestujeme na rozpáleném oleji. Restujeme pouze ze strany, kde se nachází kůže, a to po dobu cca 4-5 minut. Filet musí být orestovaný do růžova tak, aby byl uvnitř šťavnatý a nikoliv vysušený. Zhruba v polovině doby restování přidáme na pánev lžičku másla. Máslem za pomoci lžíce párkrát polijeme vrchní stranu filetu (abychom jej nemuseli otáčet).
- Kuskus vsypeme do mísy, přidáme lžičku olivového oleje a promícháme tak, aby se kuličky kuskusu obalily olejem. Osolíme a zalijeme vroucí vodou. Mísu zakryjeme, aby se kuskus zapařil, a necháme ho asi 5 minut odpočívat. Kuličky kuskusu změknou a nabobtnají.
- Do hotového kuskusu přidáme nakrájené olivy a kapii, osolíme, přidáme máslo a promícháme vidličkou.
- Ještě teplý kuskus podáváme na stůl s restovaným pstruhem, rybu ozdobíme plátky nakrájeného citronu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Pstruh s kuskusem: tipy a rady
- Původ kuskusu není zcela jistý. Historici se totiž nemohou dohodnout, kde má kuskus své „kořeny“. Nejčastěji se můžeme dočíst, že kuskus je symbolem severní Afriky, především jsou s ním spjati Maročané. Dnes už je ale kuskus rozšířený i v ostatních světadílech a v kuchyni získává čím dál větší oblibu.
- Kuskus má jednu neocenitelnou výhodu při přípravě: vůbec se nemusí vařit. Stačí ho jen zalít horkou vodou a chvíli počkat, než nabobtná. Při nabobtnávání krásně sám změkne.
- Ryby obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které prospívají zdraví. Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální, tedy si je naše tělo neumí vyrobit, musíme je přijímat stravou. Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro správnou funkci srdce, mozku, imunitního systému nebo očí.