Jedna z nejotravnějších činností v domácnosti: úklid kuchyně poté, co jste strávili hodiny přípravou nedělního oběda nebo i jen večeře pro vícečlennou rodinu. Do úklidu spadá také mytí nádobí. Buďme rádi za myčku nádobí – vymoženost posledních let, za kterou by nám babičky zulíbaly ruce a také další kvalitní kuchyňské vybavení.
K mytí nádobí jsou potřeba čisticí prostředky. Do myčky patří sůl, leštidlo a prášek, případně tablety, které obsahují všechna tři činidla v jednom. K ručnímu mytí nádobí ve dřezu potřebujeme obvykle odmašťovací prostředek, případně lehké abrasivum na odstranění připálenin a napečených zbytků jídla.
Šetrné a ekologické mytí nádobí
Kromě klasických prostředků na mytí nádobí najdeme na trhu takové, které jsou vyrobené ze šetrnějších látek, obvykle na rostlinné bázi. Navzdory předsudkům lze říci, že eko drogerie v kuchyni funguje stejně dobře, může hezky vonět i pěnit podobně, jako běžné chemické přípravky. Není však tak agresivní vůči naší pokožce a zdraví všeobecně, navíc je šetrná k životnímu prostředí – ekologické čisticí prostředky vypouštěné do odpadu se odbourávají, toxické látky se nedostávají do půdy a podzemních vod.
Mytí nádobí – alergici
Máme-li v rodině alergika, jsou hypoalergenní čistidla nutností. Takové čisticí prostředky neobsahují toxickou chemii, fosfáty ani ftaláty, rozjasňovače barev, ropné deriváty, umělé vůně nebo barviva; obaly pro plnění čisticích prostředků jsou vyráběné z recyklovaných materiálů, které nezatěžují přírodu. Účinek při mytí nádobí je bezproblémový, nevýhodou může být vyšší cena.