Povidlové šátečky z tvarohového těsta
Kdo už má trochu napečeno, určitě bude znát tvarohové těsto. Připravuje se bez vajec, stačí na něj jen tři základní suroviny: máslo, tvaroh, polohrubá mouka. Všechny v poměru 1:1:1.
Šátečky se plní povidly a hotové se obalují v moučkovém cukru. Nic složitého, řeklo by se, ale zrádné může být zpracování těsta. Přesněji, pozlobit nás může tvaroh.
Jaký tvaroh do tvarohového těsta?
Použila jsem klasický tučný z vaničky, to je ten, co bývá schovaný pod fólií s převažující červenou barvou. Ale! I když to byl tvaroh tučný, byl pro potřeby těsta příliš řídký.
Když jsem tvarohové těsto zpracovala, musela jsem přisypat poměrně dost mouky navíc, aby se s těstem dalo pracovat. Odhaduji, že jsem přisypala možná 8-10 dkg mouky (a to už je opravdu dost).
Doporučuji tedy na tvarohové těsto vzít tvaroh v alobalu, ten obsahuje podstatně méně tekutiny a má tužší konzistenci.
Pokud máte jen vaničkový tvaroh, vložte jej do plátýnka, to potom do cedníku a nechte jej přes noc okapat.
Čím naplnit šátečky z tvarohového těsta
Šátečky s plní hustými povidly, taková náplň při pečení nevyteče. Navíc švestková povidla jsou docela pikantní, a protože tvarohové těsto není slazené, hodí se povidla náramně.
TIP: Při koupi švestkových povidel se přesvědčte, že nejsou nastavovaná (například jablky). Taková povidla ráda zřídnou a při pečení ze šátečků vytečou.
Pokud nemáte švestková povidla, použijte nějakou pikantní hustou marmeládu (višňová, rybízová).
Ostatní běžné náplně do sladkého pečiva (maková, tvarohová, ořechová) nejsou příliš vhodné, protože nejsou dostatečně chuťově výrazné.
Jak dlouho nechat tvarohové těsto odpočinout?
Tvarohové těsto si po zpracování musí odpočinout. Doporučují se alespoň 2 hodiny v lednici, Roman Vaněk ve své KUCHAŘCE radí uložit těsto na 15 minut do mrazáku.
Tak jsem to udělala já, těsto zůstalo v mrazáku asi 30 minut, pracovalo se s ním pak bez problémů.
Kolik šátečků z tohoto množství připravíme?
Mně z této dávky těsta vyšlo asi 70 šátečků – zhruba na tři plechy.
Ačkoliv je příprava těsta jednoduchá, dost času vám zabere příprava šátečků. Jedná se o malé tvary, takže práce piplavá, počítejte zhruba s hodinou času, než všechny šátečky připravíte.
Povidlové šátečky z tvarohového těsta
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 250 g tvaroh tučný (z alobalu)
- 250 g polohrubá mouka
- 250 g MÁSLO (změklé)
- SŮL
- 400-450 g Švestková povidla
- cukr moučka (na obalování)
PRACOVNÍ POSTUP
- Změklé máslo, mouku a tvaroh vložte do mísy a vypracujte hladké tvarohové těsto.
- Těsto dejte na 15-30 minut odpočinout do mrazáku.
- Z těsta vyválejte plát asi 2 mm silný, kulatou skleničkou (pr. asi 7 cm) vykrájejte kolečka. Doprostřed kolečka vložte malé množství povidel, kolečko přehněte a kraje spojte vidličkou.
- Šátečky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 20 minut ve vyhřáté troubě do světle růžova. Troubu jsem měla rozpálenou na 170 °C s horkovzdušným ohřevem.
- Jakmile vyndáme šátečky z trouby a necháme je chvilinku vychladnout, obalujeme v moučkovém cukru.