Cibulová polévka s pivem
O víkendu jsem byla na food Fresh Festivalu v Liberci, kde fešné hostesky rozdávaly časopisy Prima Fresh grátis. Pravda, byly to přebytky z minulých měsíců, ale neberte to, kór když se slečny tak hezky usmívaly.
Musím však říct, že jsem se do časopisů s chutí začetla a objevila v nich několik skvostů, které stojí za to vyzkoušet.
Jedním z nich je cibulová polévka s kvasnicovým pivem. Dělala jsem ji dnes k večeři a teda… ta byla! Předávám recept, jak jsem nakoupila (vlastně dostala). A pokud na časopis Prima Fresh někdy narazíte v trafice, berte ho, recepty jsou v něm zajímavé a inspirativní, koupí neprohloupíte.
Polévka cibulačka s pivem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Cibule oloupeme, rozkrojíme a nakrájíme na půlkolečka. Česnek oloupeme a rozmáčkneme.
- V silnostěnném kastrolu (použila jsem litinový hrnec o pr. 20 cm) rozehřejeme máslo a vhodíme do něj pokrájenou cibuli a česnek.
- Přisypeme lžičku hnědého cukru a promícháme.
- Stáhneme plotýnku na nižší stupeň a necháme cibuli v hrnci karamelizovat, až dostane světle hnědou barvu. Promícháváme. Než cibule zkaramelizuje, počkáte si asi 20 minut.
- Vmícháme rajčatový protlak nebo kečup, lžíci škrobu a chvilku povaříme. Přilijeme pivo a přivedeme cibulačku k varu.
- Jakmile se polévka začne vařit, doplníme ji vývarem. Opět počkáme, až se začne vařit, poté osolíme, opepříme, stáhneme teplotu. Hrnec přiklopíme a necháme pod poklicí pobublávat asi půl hodiny.
- Zapneme troubu na horní ohřev nebo na gril. Z bagety nakrájíme našikmo plátky. Sýr také nakrájíme na plátky.
- Jakmile je cibulačka hotová, dochutíme případně solí a pepřem, nejlépe čerstvě namletým z mlýnku.
- Polévku nalijeme do ohnivzdorných misek, přidáme dva plátky bagety, přes ni položíme sýr a dáme na chvilku zapéct do trouby, než sýr povolí. Trvá to asi 2 minuty.
- A pak už jen servírujeme na stůl – dobrou chuť!
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Cibulačka: tipy a rady
- Ačkoliv v receptu je napsáno, že cibule se krájí nadrobno, osobně mám raději větší kusy. Půlkolečka nebo cibule nakrájená na klínky jsou dobrou volbou.
- Pokud nemáte hnědý cukr, použijte klasický bílý cukr písek. Hnědý cukr má výraznější chuť, kterou při karamelizování cibuli předá.
- Dívala jsem se, jak cibulačku připravují kuchařští guru, a zjistila jsem, že například kluci v akci ji připravují z portského vína, zatímco podle Pohlreicha byste přidali šampaňské. No nic, my si vystačíme s pivem – chutná skvěle!
- Recept na cibulovou polévku v časopisu Prima Fresh začíná slovy: v silnostěnném hrnci rozpalte… Víte, co je pro mě silnostěnný hrnec? Naprosto bezkonkurenční litina, zcela jsem vaření v litinových hrncích a pánvích propadla, mám doma už docela slušný arzenál, vřele doporučuji!
- Co děláte, když krájíte cibuli a pláčete? Já začínám ronit slzy pravidelně už při samotném zbavování cibule od slupek. Zjistila jsem, že pomáhají dobře těsnící pracovní brýle. Nesundávám je ani když už cibuli míchám na plotýnce.
Jste polévkový typ? Mrkněte na naše další recepty na polévky.