Pletená vánoční hvězda, pečená
Na tenhle recept jsem narazila, když jsem se probírala nápady na Pinterestu. Tam, mimochodem, najdete skvělé tipy na cukroví, vánoční výzdobu, nebo na spoustu variací na téma bramborový salát. Také MlsnáVařečka.cz má na Pinterestu svůj účet, najdete ho TADY.
Vánoční hvězda je velmi efektní, připravená z kynutého těsta. To se vyválí na pláty, které se namažou, pokladou na sebe, pak nařežou a zatočí. Hvězda má krásný tvar a uprostřed vznikne vzor, připomínající vánoční hvězdičku.
Pletená vánoční hvězda, pečená
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 600 g HLADKÁ MOUKA
- 80 g MÁSLO
- 2 ks žloutek
- 20 g droždí (1/2 kostky)
- 250 ml MLÉKO
- 80 g cukr krupice
- vanilka
- SŮL
Na náplň:
- Švestková povidla
- skořice
- cukr krupice
- rozpuštěné máslo (asi 80-100 g)
PRACOVNÍ POSTUP
- Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, nikoliv horké. Zhruba polovinu odlijeme do hrníčku, rozmícháme v něm lžičku cukru a rozdrobíme dovnitř droždí. V teple necháme vzejít kvásek.
- Rozpustíme máslo, aby bylo vlahé. Doprostřed mísy vsypeme mouku, pro lepší výsledek ji můžeme prosát. Přidáme zbytek cukru, špetku soli a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do něj dáme žloutky, rozpuštěné máslo, vanilku, mléko a vzešlý kvásek.
- Vypracujeme těsto. To je tužší, proto si jej vyndávám na stůl a zpracuju a „vybouchám“ ho rukama, aby se vše hezky pospojovalo a výsledkem bylo hladké těsto bez hrudek.
- Necháme kynout v teple, stačí 30-40 minut.
- Těsto rozdělíme na 2 poloviny, vystačí nám na dvě vánoční hvězdy. Polovinu těsta rozdělíme na 3 díly, z každého vyválíme pravidelný kulatý plát o průměru cca 24 cm. Mám silikonovou podložku s naznačenými kruhy, těsto pak jde vyválet snáz.
- Rozpustíme si máslo na náplň, musí být pouze vlažné, nikoliv horké.
- Plech vyložíme pečicím papírem. Přímo na plech na pečicí papír položíme první plát těsta. Pomažeme jej povidly, zasypeme vrstvičkou skořice, poté posypeme cukrem krupicí. Nakonec pomažeme rozpuštěným máslem, pomůže nám mašlovačka.
- Vezmeme si k ruce druhý plát, lehce jej v rukách roztáhneme (kynuté těsto se smršťuje), aby bylo stejně velké, jako první plát.
- Druhý plát položíme na první pomazaný a také jej namažeme povidly, posypeme skořicí, cukrem, pomažeme máslem. Tedy tak, jak jsme namazali plát číslo jedna.
- Nakonec přiklopíme posledním plátem, ten také trochu roztáhneme pomocí prstů, než jej přiklopíme.
- Nyní si doprostřed plátu postavíme kulatou skleničku o pr. asi 6-7 cm. Ta bude tvořit střed vánoční hvězdy.
- Vezmeme si k ruce ostrý nůž a těsto nařežeme. Začneme čtyřmi protilehlými řezy, ty pak opět rozdělíme, a nakonec ještě jednou. Vznikne nám 16 cípů. Prostřední část hvězdy, na které je položená sklenička, neřežeme.
- Vezmeme vždy dva sousedící cípy a vytočíme je od sebe. Ve špičce je pevně spojíme k sobě. Vznikne nám pletená osmicípá hvězda.
- Rozpálíme troubu na 180 °C (s horkovzduchem asi na 160-170 °C), připravenou vánoční hvězdu do ní vložíme a pečeme dozlatova asi 20-25 minut.
- Upečenou vánoční hvězdu necháme vychladnout a cukrujeme moučkovým cukrem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Vánoční hvězda: čím plnit?
Pletená vánoční hvězda se dá plnit nejenom švestkovými povidly se skořicí, vyzkoušet můžete třeba:
- oblíbenou Nutellu
- pouze skořici s cukrem, potřené máslem
- jenom džem či marmeládu
- zajímavou možností jsou ořechy nebo mák
Mně přijdou povidla se skořicí dostatečně „nenudnou“ kombinací, která má šmrnc a není mdlá. U švestkových povidel pozor, aby nebyla tuhá přespříliš. Kupovala jsem švestková povidla ovoněná rumem, mazat šla bez problémů.
Náplň by vždy měla být tužší, aby z hvězdy nevytekla, například s tvarohovou náplní by mohl být problém.
Náplň by měla být kontrastní, aby na hvězdě po vypletení vzniknul pěkný vzor.
Líbí se vám recept? Uložte si ho na Pinterest:
Počet plátů u vánoční hvězdy
Připravovala jsem hvězdu ze 3 plátů naskládaných na sebe, podle mě to na průměr hvězdy 24 cm stačí, cípy byly dostatečně naducané. V některých receptech hvězdu dělají z plátů čtyř, můžete případně vyzkoušet.
Rozpouštění másla na kynuté těsto
Osvědčilo se mi rozpouštět máslo v mikrovlnné troubě.
Je to rychlé, jen musíte dávat pozor, abyste to nepřehnali s dobou, kdy jej rozehříváte. Jednou mi máslo v mikrovlnce při rozpouštění doslova vybouchlo a celou mikrovlnnou troubu zevnitř božsky ohodilo.
Vanilka do těsta
Nepoužívám levné vanilinové cukry. Mám doma jak pastu s pravou vanilkou z bourbonu, tak vanilkový extrakt. Dobře, nejsou nejlevnější, ale voní božsky a nezanechávají v těstě žádnou umělou pachuť.
TIP: Zkuste podobný recept na ESTONSKÝ KRINGEL