Znáte pastýřské koláče? Patří k tradiční britské kuchyni – a nejznámějším z nich je ten s masem vepřovým. Často ho potkáte i pod názvem „Pork pie“. Je z těch pokrmů, kde se kombinuje mleté maso s některým z druhů těst. A tohle těsto si snadno připravíte doma. Pokud by nebylo času nazbyt, sáhnout můžete po těstu listovém.
Pastýřský koláč s vepřovým masem
Recept si zamilují všichni, kdo rádi maso bez přídavků tepelně upravené zeleniny. V Kaufland letáku si vyhlédněte vepřové maso namleté hruběji. Anebo jej pořiďte v celku. Právě vepřové maso bývá v online letácích velmi často. A jestliže není maso doma čím namlet /nasekat, jen ho nakrájejte na velmi malé kostičky.
Vytisknout
Připnout
Porce: 0
INGREDIENCE
Ingredience na těsto
- 350 g hladké mouky
- 140 ml vody
- 110 g sádla
- špetka soli
Ingredience na masovou náplň
- 500 g mletého masa
- dle chuti sůl a pepř
- čerstvá šalvěj
- želatina z vepřových kůží a nožiček (domácí nebo koupená plátkovaná)
- vejce na potření povrchu těsta
PRACOVNÍ POSTUP
- Recept je velmi snadný, a tak ani počet ingrediencí vás neodradí. Vystačíte si s tím nejzákladnějším, co běžně máte, plus maso, samozřejmě.
- Jestli koláče upečete v malých formách po jedné porci, anebo uděláte jeden velký pork pie, záleží čistě na vás.
- Hodit se bude zdobička nebo stříkačka – budete s ní vstřikovat želatinu pod povrch koláče.
Samotný postup přípravy vepřového koláče
- Vždy se začíná vepřovou náplní, která musí být hotová, než se začne chystat těsto. To se totiž ihned použije – a vhodná je co nejkratší prodleva mezi jeho dohnětením a vložením koláče do trouby. Vepřové maso vlastně jen promícháte se solí, pepřem a šalvějí, můžete přidat trošku slaniny, pokud máte rádi – ale v originálním receptu není. Pak se vrhnete na těsto.
- Znáte odpalované těsto? Tak těsto na vepřový koláč se připravuje trošku podobným způsobem. Ale jen podobným, ne stejným. Vodu a sádlo nejprve přivedete téměř k varu, pak je nalijete na mouku předem smíchanou se solí – a vypracujete vařečkou těsto. Až zchladne, dohněťte jej rukama.
- Z těsta odeberte jednu čtvrtinu na „pokličku“, zbývající tři čtvrtiny vyválejte tak, aby se těstem dala vyložit zapékací mísa. Když použijete i pečicí papír, nic tím nezkazíte. Těsto potřete vejcem, do formy přesuňte masovou směs a rozetřete ji tak, aby byla náplň dortu rovnoměrná.
- Poté přiklopte pokličkou z poslední čtvrtiny těsta a okraje dobře utěsněte. Doprostřed pak ale ještě uděláte dírku – a tou vstříknete želatinu pod povrch pokličky. Tím se vyplní vzduchové bublinky. Nakonec i povrch dortu potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na 180 stupňů podobu cirka 20 minut. Dort pak dopékejte ještě 50 minut na pouhých 160 stupních– a pokud by se povrch těsta připaloval, ochraňte jej pečicím papírem.
Ještě pár slov k receptu:
Tipy pro příště
Koláč se dá připravit i z dalších druhů masa, jen pozor na délku pečení (u hovězího masa ji prodlužte alespoň o polovinu). A u aromatických mas myslete i na fakt, že aroma se v koláči znásobí. Proto pokud byste se chystali takto upéct třeba maso jehněčí, rozhodně směs doplňte o rozmarýn nebo hodně česneku, které dokáží skopové aroma potlačit.To ostatně dokazuje i následující recept na Jehněčí pečené na česneku s rozmarýnem, kde bude maso právě díky těmto dvěma rostlinám naprosto bez (pro někoho nepříjemné) lojové pachuti. Rozmarýn a česnek s úspěchem využijete i u masa z berana. Jestli máte rádi houby, pak vězte, že i ony jsou dokonalými neutralizéry masového aroma, takže je můžete s úspěchem využít právě i v tomto koláči. Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!