Olomoucké tvarůžky: české voňavé zlato
Jedni je milují, druzí je nemohou ani cítit. A to doslova! Řeč je o olomouckých tvarůžkách, gastronomickém unikátu našeho národa.
Když roku 1876 založil Alois Wessels firmu na výrobu syrečků, určitě jim tehdy nehádal tak slavnou budoucnost. Společnost A.W., založená v Lošticích a pojmenovaná po svém zakladateli, si udržela prosperitu i po první světové válce, a dodnes je jediným podnikem, který voňavé tvargle vyrábí.
Chuť stejná už po šest staletí
Na Hané znali tento originální zrající sýr už v 15. století. Tehdy byl známý pod pojmem selské tvarůžky a prodával se ve vesnicích olomouckého kraje. Poté, co se stal tradičně nabízenou pochoutkou na oblíbených, každoročně pořádaných trzích v Olomouci, vysloužil si dnes používané spojení olomoucké tvarůžky.
Čtěte také náš recept:
Je až k nevíře, že se za dlouhá desetiletí nezměnila jejich výrobní receptura. Hlad zákazníků po tradičních syrečcích stále rostl. Původní dřevěné klapačky udělující tvarůžku klasický kulatý tvar postupně nahradily moderní stroje. V současnosti firma produkuje 9 tun tvarůžků denně a jejich typická vůně se line Lošticemi od rána do večera.
Olomoucké syrečky: recepty do kuchyně
Jedinečný zrající sýr lze připravit na mnoho způsobů. Pravděpodobně nejlépe chutná v kombinaci s čerstvým chlebem namazaným máslem. Smažené, zapečené či nakládané tvarůžky, tvarůžkový tatarák, pomazánka nebo placky jsou dalšími typy kulinářských úprav.
V Lošticích si dokonce můžete pochutnat na tvarůžkových langoších, hot dogu nebo bramboráku.
Pokud budete mít štěstí, natrefíte na náměstí na syrečkovou zmrzlinu (má opravdu tvarůžkový šmak) a kousek od výrobny se nachází oblíbená tvarůžková cukrárna, která prodává slané zákusky plněné syrečkovým krémem. Od těch sladkých vypadají k nerozeznání, buďte proto obezřetní a vybírejte ze správného chladicího pultu.
TIP: Pokud hledáte inspiraci, co připravit ze syrečků, zkuste kuchařku s poetickým názvem Kouzelný tvarůžek, kde najdete přes 100 originálních receptů včetně dobových dokumentárních fotografií z loštické výroby. Na pultech knihkupectví také najdete novou Tvarůžkovou kuchařku.
Jak zraje tvarůžek
Vstupní surovinou pro výrobu přírodního sýra je netučný kyselý tvaroh (odtud označení tvarůžky) z kravského mléka. Zrání probíhá působením přírodních mlékárenských kultur bez jakýchkoli dochucovadel, barviv a aditiv. V tomto ohledu se tvarůžky liší od většiny dostupných potravin.
Na počátku výrobního procesu se tvaroh smísí s jedlou kuchyňskou solí. Ta působí jako konzervant zabraňující vstupu plísní, hnilobných bakterií a ostatních mikroorganismů do tvarohu. Jakmile se tvaroh se solí odleží, což trvá asi dva týdny, dochází k jeho vytvarování. Následně prochází dvoustupňovým zráním. Do potravinového obalu se balí zhruba v 1/3 zralosti, zbytek dozrává už v tomto stádiu.
Poznáte správně vyzrálý syreček?
Výroba olomouckých tvarůžků podléhá přísným hygienickým normám týkajících se jak zaměstnanců, tak samotného vybavení sýrárny. Také proto dnes řada dřevěných zracích roštů byla obměněna za nerezové.
Kromě vysokých hygienických nároků se kontroluje také správná zralost hotových sýrů. Ideální tvarůžek má patrné mírně žluté jádro a zlatožlutý povrch s nezaměnitelným mazem. Chuť a vůni typicky českého výrobku si však díky distribuci produktů vychutnávají také naši slovenští, polští, nebo rakouští sousedé.
TIP: Loštičští jsou na své „zlato“ náležitě pyšní, pokud Loštice navštívíte, můžete se podívat do Muzea tvarůžků, které je součástí výrobního areálu.
Jezte tvarůžky, jsou zdravé a nepřiberete
Olomoucké tvarůžky obsahují velké množství bílkovin, zato minimální obsah tuku. A to je vlastnost, kterou ocení dietetáři a ti, co si hlídají zdravý životní styl. Syrečky jsou proto často součástí hubnoucích programů a jídelníčků na míru, mohou je také konzumovat jedinci s intolerancí lepku.
A co vy? Máte v lednici malý kulatý tvarůžek? Nebo se loštické specialitě hodláte navěky vyhnout?