Low carb je aktuálně mezi dietáři hit. Pokud někde uvidíte recept s tímto označením, pak to znamená, že pokrm byl připravený z nízkosacharidových surovin (tedy žádný přidaný bílý cukr ani lepková mouka). Rozhodně to však neznamená, že low carb jídla jsou nudná a bez chuti, naopak. Příkladem budiž tento recept na low carb palačinky připravené z mandlové mouky.
TIP: Aby se palačinky dobře obracely, pořiďte si speciální PALAČINKOVOU PÁNEV.
Doporučuji ke snídani: užijte si ráno díky nízkosacharidovým low carb palačinkám, jsou bohaté na bílkoviny a výborně chutnají. Recept ocení všichni, kteří zrovna hubnou do plavek. Low carb palačinky chutnají výborně naslano i sladce plněné (borůvky, maliny, trochu zakysané smetany).
Já jsem zvolila slanou verzi palačinek a ozdobila je kousky čerstvého kozího sýru, kanadskými nakládanými brusinkami a čerstvou hruškou.
Low carb mandlové palačinky
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 2 ks vejce
- 20 g MANDLOVÁ MOUKA
- vanilkový extrakt (pár kapek)
- špetka skořice
- špetka SŮL
- 20 g VEPŘOVÉ SÁDLO
- 2 ks hrušky
- 100 g kozí sýr (čerstvý)
- 50 g brusinky (nakládané)
PRACOVNÍ POSTUP
- Vejce rozklepneme do mísy a ušleháme společně s mandlovou moukou do hladka.
- Vmícháme skořici, sůl i vanilkový extrakt.
- Rozpálenou pánev pokapeme sádlem, vlijeme malou naběračku těsta a rozetřeme.
- Smažíme po obou stranách dozlatova, cca 2-3 minuty z každé strany.
- Hotovou palačinku ozdobíme kousky kozího sýru, nakrájenou čerstvou hruškou a brusinkami.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Low carb palačinky: tipy a rady
- Do palačinek je použitá mandlová mouka, jedna z nejoblíbenějších u vyznavačů low carb. Není divu, mandle jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu, obsahují vitamíny B1 a B6, vitamín E, stopové prvky hořčík, zinek, měď a mangan. Mandle jsou skvělé samotné na mlsání, dá se nich také vyrobit mandlové mléko či namlít na domácí mandlovou mouku.
- Low carb se někdy označuje jako LCHF (low carb high fat), silně omezuje sacharidy v přijímané potravě, tedy cukr, lepkovou mouku (veškeré běžné pečivo), škrobovité potraviny (brambory, luštěniny). Navyšuje zdravé tuky, příjem bílkovin zůstává na stejných číslech. Občas se mu také říká nízkosacharidové stravování nebo dieta. Více o low carb třeba TADY.
- Kromě vepřového sádla (podle nejnovějších výzkumů jeden z nejzdravějších tuků) se ke smažení palačinek hodí kokosový tuk, ovšem pouze panenský. Dobré je také přepuštěné máslo, nebolí ghí, ghíčko. Přepuštěné máslo si můžete sami vyrobit doma nebo je koupit už hotové.
- Při otáčení palačinek z mandlové mouky buďte trpěliví. Těsto neobsahuje lepek, který má pojivovou funkci, mandlové palačinky jsou tedy velmi křehké a rády se trhají. Raději dělejte menší palačinky.
TIP: Zkuste také náš recept na další low carb palačinky, tentokrát z kokosové mouky!