Kynutý rebarborový koláč s tvarohem
Přátelé, čas rebarbory je tady! Poznala jsem to tak, že mi volala mamka, abych si dojela pro rebarboru, kterou dostala od sousedů. Jako každý rok!
A já vždycky hledám recept na ten nejlepší koláč s rebarborou, protože rebarborová sezóna trvá jen krátce, a tak škoda každého řapíku, který nepadne do něčeho dobrého.
Letos to vyhrál recept na kynutý koláč od Apetitu. Množství jsem si upravila na jeden plech, a navíc jsem pod rebarboru přidala tvaroh, aby koláč ještě lépe chutnal.
Co je rebarbora?
Rebarbora neboli reveň se řadí mezi zeleninu, je charakteristická výraznou kyselou chutí, o kterou se nám postarala kyselina šťavelová.
Je nenáročná na podmínky, vyroste prakticky na každé zahrádce. Do kuchyně se hodí rebarbora sbíraná zhruba od půlky května do poloviny června, pak už v ní stoupá obsah kyseliny šťavelové a pro běžné pečení je nevhodná.
Jak připravit rebarboru do koláče
V kuchyni se používají pouze řapíky (stonky), nikoliv zelené listy. Pokud jsou na povrchu řapíků tuhá vlákna, oloupejte je nebo stáhněte nožem.
Očištěnou rebarboru nakrájejte na špalíčky asi 2 cm dlouhé. V hrnci přiveďte k varu vodu s cukrem a špalíčky rebarbory v ní kratince povařte. Ihned vyndejte a propláchněte studenou vodou, abyste zastavili vaření.
Takto připravená rebarbora ztratí část ze své štiplavosti a bude šťavnatější.
Co z rebarbory? Recepty
Nejčastěji se rebarbora používá při pečení sladkých moučníků, obvykle koláčů na plech. Klade se na povrch těsta, posypává drobenkou.
Často se rebarbora kombinuje s jahodami, se kterými vytváří zajímavou chuť.
Z rebarbory uvaříte také skvělou marmeládu, často se rebarbora doplňuje o další ovoce, aby nebyla tak kyselá.
TIP: Zbyla vám rebarbora? Zkuste ji zamrazit! Před zmrazením rebarboru očistěte a nakrájejte na malé kousky.
Kynutý rebarborový koláč s tvarohem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Kynuté těsto:
Rebarbora:
- 500 g rebarbora
- 1 l voda
- 3 lžíce cukr krupice
Tvaroh:
- 500 g tvaroh tučný (2 vaničky)
- 150 g cukr moučka
- 2 ks bílek
Drobenka:
- 120 g hrubá mouka
- 80 g cukr krupice
- 80 g MÁSLO
PRACOVNÍ POSTUP
- Do mísy vsypeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Do důlku nasypeme ½ z množství cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka.
- Nadrobíme droždí, opatrně promícháme a necháme v teple asi 10-15 minut aktivovat kvasnice.
- Přidáme máslo, žloutky, zbytek cukru, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a zbytek mléka.
- Vypracujeme vařečkou na vláčné těsto, případně si ke konci můžeme pomoct rukama.
- Těsto v míse přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi 1 hodinu. V polovině kynutí srazíme, podpoříme tak další kynutí.
- Mezitím si připravíme rebarboru. Očistíme ji, nakrájíme na špalíčky.
- V hrnci svaříme vodu s cukrem a nakrájenou rebarboru opatrně vhodíme do vody. Povaříme 2-3 minuty, slijeme a ihned propláchneme studenou vodou (pomáhám si cedníkem). Dáme stranou.
- Na tvarohovou náplň smícháme bílky, které nám zbyly, tvaroh a cukr. Dobře vymícháme.
- Drobenku připravíme z hrubé mouky, cukru a másla, pracujeme rychle konečky prstů, až má výsledek drobivou konzistenci.
- Když je těsto vykynuté, rozehřejeme troubu na 170 °C.
- Plech (cca 30×40 cm) vymažeme máslem a rozprostřeme na něj těsto.
- Na těsto rozetřeme tvaroh, poklademe rebarborou a posypeme strouhankou.
- Dáme péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut.
- Ještě chvíli počkáme a už rebarborový koláč krájíme a servírujeme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Další recepty s rebarborou na našem blogu: