Krůtí na kari s rýží
Tohle není žádný složitý recept, jeho přednosti spočívají v příslušnosti k jídlům, která zvládnete připravit do půl hodiny.
Krůtí maso jsem kupovala připravené na guláš, nebyla to tedy suchá krůtí prsa, ale šťavnatější výběr. K tomu jsem připravila poctivě dušenou rýži basmati a celou dobrotu na talíři posypala natí z jarní cibulky.
Krůtí na kari s rýží
Výborný recept na chutnou, rychlou večeři, to je krůtí na kari s rýží basmati.
Vytisknout
Připnout
Porce: 2
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Krůtí maso:
- 300 g krůtí maso (na guláš nebo prsa)
- zelená nať z jedné jarní cibulky
Na kari omáčku:
- 2 ks CIBULE
- 2 lžička KARI pasta (nebo běžné kari koření)
- Olej vhodný na pečení a smažení
- SŮL
- 200 ml smetana
- MÁSLO (plátek)
Rýže basmati
- 180 g suchá rýže
PRACOVNÍ POSTUP
Příprava rýže:
- Odvážíme rýži a přesypeme ji do hrnku. Je to proto, že na uvaření budete potřebovat 1,5 hrnku vody o stejném objemu, jako má rýže.
- Rýži důkladně propláchneme.
- V širším hrnci rozehřejeme olej, přisypeme rýži, za stálého míchání ji necháme v hrnci rozvonět.
- Mezitím si ohřejeme vodu (v rychlovarné konvici), a na množství rýže přilijeme 1,5 objemu vody. Buďte opatrní, voda začne prudce bublat a odpařovat se.
- Rýži osolíme, stáhneme plotnu na minimum, přiklopíme pokličkou a necháme bez míchání dusit 17 minut.
Krůtí kari:
- Krůtí maso nakrájíme na kostky, na pánvi rozpálíme olej, vhodíme maso, posolíme a ze všech stran opečeme, dokud nezměkne. Případně až se šťáva z masa vypaří, můžete podlít trochou vody, přiklopit a nechat maso podusit do změknutí.
- Na kari omáčku si rozehřejeme na pánvi olej, cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky a orestujeme. Přidáme kari pastu, necháme zpěnit, zalijeme smetanou, lehce osolíme a krátce povaříme. Nakonec vložíme plátek másla na zjemnění.
- Na talíři servírujeme rýži, okolo nalijeme omáčku a vložíme kousky opečeného krůtího masa. Zasypeme nakrájenou zelenou natí z cibulky.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Pokud budete postupovat podle receptu, můžete mít večeři (nebo oběd) do půl hodiny na stole.Z množství v receptu uvaříte pro 2 osoby.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Krůtí na kari: rady a tipy
- Při přípravě jsem se insipirovala jednoduchým, základním receptem na kari z pořadu Kluci v akci, kteří však vařili z kuřecích prsou a jako přílohu servírovali kuskus.
- Kari voní po indické kuchyni, hodí se k ní rýže basmati, která, dobře připravená, je skutečně výborná i pro případné odpůrce této “trávy” (slýchávám občas doma 🙂
- K servírování rýže “do kroužku” jsem použila formičky pro tvarování od Tescomy
- Cibuli jsem krájela na měsíčky, mám tuhle strukturu raději než cibulku nakrájenou najemno.
- Omáčku zalévám 1/2 šlehačky a 1/2 smetany, nakonec zjemňuju kouskem másla. Tahle kombinace mi přijde ideální.