Jednoduchý makovec s citronovou polevou
Víkendový moučník, upečený raz dva! Makovec jako od babičky, politý polevou z citronové šťávy a moučkového cukru.
Makovec spadá do kategorie receptů, které jsou rychle hotové a přitom moc dobré. Jediné zdrženíčko bylo našlehání bílků do tuhého sněhu, díky němuž však byl makovec krásně nadýchaný.
Jednoduchý makovec s citronovou polevou
Rychlý makovec pečený na plechu, vršek politý citronovou polevou, která moučníku dodává správný říz!
Vytisknout
Připnout
Porce: 10
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Makovec
- 300 g hrubá mouka
- 200 g mák (mletý)
- 5 ks vejce
- 1/2 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
- 150 ml Olej vhodný na pečení a smažení
- 100 ml horká voda
- 100 g cukr krupice
- 150 g cukr moučka
- SŮL
- vanilková esence
Citronová poleva
- 2 lžíce horká voda
- 3 lžíce citronová šťáva
- 150 g cukr moučka
PRACOVNÍ POSTUP
Makovec
- Rozpálíme troubu na 170 °C (elektrická bez horkovzduchu).
- Plech vymažeme olejem a vysypeme moukou nebo strouhankou.
- Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky o bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně zvyšujeme otáčky a přidáváme cukr krupici.
- V míse ke žloutkům přidáme moučkový cukr, olej, vodu, špetku soli, vanilkovou esenci. Dohromady vyšleháme do pěny.
- Smícháme suché suroviny: mouku, mák, prášek do pečiva. Lehce vmícháme do žloutkové směsi.
- Nakonec přidáme sníh a opět ručně obracečkou promícháme.
- Pečeme asi 40-45 minut, na konci vyzkoušíme pomocí špejle, zda je makovec už upečený.
- Dáme vychladit.
Citronová poleva
- Moučkový cukr prosejeme do misky, přidáme citronovou šťávu a horkou vodu.
- Vymícháme, dokud nedostaneme hustou bílou polevu, případně doředíme vodou nebo přisypeme ještě trochu moučkového cukru.
- Rozetřeme na makovec a necháme zatuhnout.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Makovec jsem pekla na plechu 20×30 cm, řezy byly docela vysoké, klidně by šlo podle tohoto receptu péct i na větším plechu, pak byste však museli použít úměrně více citronové polevy.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Jak na chutný makovec? Rady a tipy:
- Makovec bývá poměrně suchý, aby byl „šťavnatější“, dělá se smetanou nebo se přidává hrst sušeného ovoce, které jsme předtím nechali namočit v nějakém dobré alkoholu (nejčastěji v rumu).
- Další variantou je makovec proříznout podél na dvě části a ty pomazat – marmeládou nebo povidly. K tomu je však třeba péct makovec v menším pekáčku. Čím větší plech, tím hůř se makovec bude řezat.
- Na pečení používám prášek do pečiva s vinným kamenem (bez fosfátů). Kypří o něco míň než klasický prdopeč (prášek do pečiva), ale nemá pachuť. Těsto s kypřicím práškem s vinným kamenem je potřeba co nejdříve strčit do rozpálené trouby péct, protože prášek reaguje ihned po styku s „mokrými“ surovinami. Pokud byste nechali těsto dlouho stát, mohlo by se stát, že by vám v troubě vůbec nenaběhlo.
Další dobré recepty na makovec:
- Makovec z Apetitu
- Sváteční makovec od Kluci v akci
- Zdravý low carb makovec bez mouky a cukru od Lucky Grusové
Také u nás na webu najdete skvělé recepty z máku! Co třeba zdravý makovec s tvarohem, nebo hrníčkový makovec s ovocem?