Rychlá a chutná špenátová polévka se smetanou, na které si pochutnají jak dospělí, tak děti (které jinak špenát nemusí).
Chuť špenátové polévky doplňuje výrazné aroma kozího sýru, pro parádní chuťový zážitek doporučuji kozí sýr nevynechávat!
Jednoduchá špenátová polévka se smetanou a kozím sýrem
INGREDIENCE
- 100 g čerstvého baby špenátu
- 120 ml smetany na vaření
- 2 Stroužky česneku
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 1 x menší šalotka
- kostička másla
- SŮL
- PEPŘ
- zápražka / jíška (připravíme z hladké mouky a másla v poměru 1:1)
PRACOVNÍ POSTUP
- Špenát omyjeme a podusíme (dusím v parním hrnci) po dobu 15 minut.
- V hrnci rozpustíme kousek másla, na kterém orestujeme najemno pokrájenou šalotku.
- Přidáme podušený špenát, krátce promícháme a zalijeme smetanou, přidáme česnek utřený se solí a tyčovým mixérem rozmixujeme na krém a přivedeme k mírnému varu.
- Polévku zahustíme jíškou, ještě pět minut povaříme.
- Podle chuti osolíme a opepříme.
- Kozí sýr nakrájíme na menší kousky a vkládáme při servírování doprostřed talíře s polévkou.
Ještě pár slov k receptu:
Špenátová polévka 3x jinak
Základ na špenátovou polévku je zřejmý: je jím špenát buď v čerstvé podobě, podušený nebo rovnou povařený, použít se dá i zmražený špenátový protlak. Obměnám se meze nekladou, každá ingredience vykouzlí polévce trochu jinou chuť.
Mám pro vás 3 jednoduché suroviny, kterými špenátovou polévku natuty vylepšíte! Tady jsou:
1) Vejce
Přidává se na konci vaření špenátové polévky, vejce polévku zahustí a přidá na výživné hodnotě.
Vajíčko (nebo dvě – podle objemu polévky) rozklepněte do polévky, která se mírně vaří. Ihned rozkvedlejte a chvíli povařte, než kusy vejce zatuhnou.
2) Slanina
Jste masožrouti a polévku bez kousků uzeniny si nedokážete představit? Zkuste špenátovou polévku vylepšit slaninou, kterou pokrájíte předem na kousky a osmažíte na rozpálené PÁNVIČCE.
Pokud budete trpěliví, lze slaninu vysmažit až dokřupava. Takto připravená slanina nahradí pečivové krutonky v polévce, ocení například vyznavači low carb nízkosacharidové stravy.
3) Brambora
Sytivost špenátové polévce zajistíte přidáním brambory, kterou uvaříte doměkka ve slané vodě.
Pro začátečníky doporučujeme vařit bramboru zvlášť oloupanou a pokrájenou na kostičky o hraně cca 1-2 cm. Lépe se vám odhadne, kdy je brambora vařená.
Pokud byste dali brambory vařit do polévky, mohlo by se stát, že ostatní ingredience budou ještě nedovařené, kdežto brambora se už bude rozsýpat.