Jednoduchá domácí pizza na plech
Kluci dnes měli pracovní den (táta i oba naši puberťáci), navečer jsem jim slíbila domácí pizzu.
Pizzu peču na celý plech, netrvá dlouho a z pizzy zůstane jen pár drobků. Nehrozí, že by zbylo do druhého dne, tak moc dobrá je!
Na jeden větší plech o rozměrech asi 35×45 cm dělám těsto na pizzu z 300-350 g hladké mouky. Vyjde tak akorát tenké, přesně jak klukům chutná.
Těsto na domácí pizzu
Těsto zadělávám z hladké mouky a čerstvých kvasnic.
Kuchyňského robota nemám, zato mám dostatek cviku v rukách, těsto vyhnětu a vybouchám na pracovní desce, aby se vše pěkně pospojovalo a vyšlo mi lesklé hladké těsto, které je pružné a nelepí se.
Těsto obsahuje trochu olivového oleje, proto má tendenci osychat na povrchu. Z tohoto důvodu se mi osvědčilo dávat kynout těsto do vypnuté trouby, na jejíž dno jsem umístila kastrol s horkou vodou.
Ten v troubě vytvoří vlhko a teplo, ideální podmínky pro rychlé kynutí těsta. Těsto na pizzu mi takhle ani ne do hodiny znásobí objem, a hlavně neoschne.
Co na pizzu
Těsto rozprostřu na plech vymaštěný plech, a povrch potřu rajčatovou omáčkou.
Tu si sama připravuju z pasírovaných rajčat, která smíchám s česnekem, solí a pepřem, a nasypu do ní bylinky (buď oholím dvě snítky čerstvého tymiánu nebo oregano).
No a pak dávám, co lednice dá. Tučný sýr, tentokrát jsem použila Goudu, šunku, rajčátka. Úplně nakonec posypu sušenými italskými bylinkami, které pizze dodají chuť Itálie. Když to shrneme, tak domácí pizza je rychlá, levná a chutná.
Domácí pizza
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Těsto na pizzu:
- 350 g HLADKÁ MOUKA
- 1/4 kostka droždí (čerstvé)
- 2 lžíce OLIVOVÝ OLEJ
- 250 ml vlažná voda
- SŮL
- 1 lžička cukr
Rajčatová omáčka:
- 300 ml Rajčatové pyré nebo passata
- 2 stroužek ČESNEK
- SŮL
- PEPŘ
- čerstvé bylinky (tymián, oregano)
Na pizzu:
- 250 g tučný sýr (Gouda)
- 200 g šunka
- rajčata
- italské bylinky
PRACOVNÍ POSTUP
Těsto na pizzu:
- Hladkou mouku vsypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme částí vlažné vody. Mouku přihrneme ze stran a necháme asi 10 minut vzejít kvásek.
- Přidáme sůl, olivový olej, zbytek vody a důkladně vypracujeme hladké a pružné těsto na pizzu. Neodbývejte tento krok!
- Těsto vložíme do vypnuté trouby, na jejíž dno jsme umístili hrnec s horkou vodou. Troubu zavřeme a těsto na pizzu necháme v klidu kynout.
Rajčatová omáčka:
- Na pánvi ohřejeme rajčatovou passatu, přidáme utřený česnek, osolíme, opepříme a přidáme bylinky.
- Rajčatovou omáčku necháme vychladnout, abychom ji na těsto nenalévali teplou.
Dokončení:
- Vykynuté těsto na pizzu rozprostřeme na vymaštěný plech (máslem, olejem), okraje necháme vyšší.
- Na povrch těsta vylijeme rajčatovou omáčku a rovnoměrně jí potřeme po celé ploše těsta.
- Na omáčku navrstvíme nakrájený sýr, šunku, rajčata; nakonec posypeme sušenými italskými bylinkami.
- Pizzu dáme péct do trouby rozpálené na 180 °C (elektrická bez horkovzduchu) asi na 30 minut, nebo než okraje pizzy zezlátnou.