Veganství je životní styl, který se v posledních letech těší stále větší oblibě. Přesto mnoho lidí dosud není přesvědčeno, že jídla bez živočišných produktů mohou být chutná a zároveň nutričně vyvážená. Pokud jste si domů pozvali vegany a tápete v tom, co jim připravit nebo jen zkoušíte ozvláštnit svůj jídelníček, poradíme vám, jak připravit chutnou veganskou hostinu o třech chodech.
Předkrm
Každá správná hostina začíná předkrmem, který povzbudí smysly a připraví naše chuťové pohárky na další chod.
INGREDIENCE
- 1 větší avokádo
- 2 pomeranče
- 2 stroužky česneku
- 5 snítek bazalky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce citronové šťávy
- cukr, sůl a pepř
- 8-10 černých oliv bez pecek
- 4 lžíce olivového oleje
- 8 kousků ciabatty
PRACOVNÍ POSTUP
- Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vydlabeme dužinu, kterou pokrájíme nadrobno.
- Pomeranče oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
- Jeden stroužek česneku a bazalku nasekáme najemno a smícháme s kousky avokáda a pomeranče.
- Další stroužek česneku prolisujeme a smícháme s citronovou šťávou, solí a pepřem. Olivy nakrájíme na drobné kousky.
- Na pánvi necháme rozehřát olivový olej, na kterém zlehka opečeme připravené ciabatty. Na ně pak rozprostřeme avokádovo-pomerančovou směs a dozdobíme olivami a bazalkou.
Hlavní chod
Veganská cizrna na paprice v krémové omáčce
Tento recept se vám bude hodit pro vaše přátele, kteří tak mohou vyzkoušet tradiční kuře na paprice v trochu jiné podobě. Veganská strava je možná překvapí a tato varianta jim bude chutnat mnohem víc než klasická verze.
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Cibuli pokrájejte nadrobno, pórek umyjte a nakrájejte na kolečka.
- Ve větším hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a pórek dozlatova.
- Posypte sladkou paprikou a krátce restujte.
- Přidejte slitou cizrnu, zalijte vývarem a vařte asi 20 minut.
- Z hrnce odeberte 2naběračky vývaru s cizrnou a rozmixujte je dohladka. Vraťte zpět do hrnce a promíchejte, omáčka tak zhoustne.
- Vypněte a vmíchejte smetanu. Na závěr dochuťte solí, citronovou šťávou a pálivou paprikou.
- Podávejte s těstovinami.
Dezert
Veganská panna cotta
Tento známý italský dezert má i svoji veganskou variantu, kterou si jednoduše zamilujete.
INGREDIENCE
- 500 ml sójového mléka (případně jiné rostlinné mléko)
- 250 ml rostlinné smetany
- vanilkový cukr
- 50 g cukru
- 5 g agaru (půl balíčku práškového)
- jahody a máta na ozdobu
PRACOVNÍ POSTUP
- Všechny ingredience smíchejte v hrnci a přiveďte k varu.
- Směs začne za chvíli houstnout.
- Panna cottu pak nalijte do vychlazených misek (ze kterých ji po vychlazení vyklopte) nebo do dezertových pohárů.
- Dozdobte ji jahodami a lístkem čerstvé máty.
Tip na závěr. Veganská strava není určena pro hubnutí, jak se zdánlivě může zdát. Pokud chcete ale začít s redukcí váhy, doporučujeme obrátit se na odborníka, který vám pomůže vytvořit jídelníček na míru a vybrat vhodný dietní režim podle vašich potřeb a chutí. Oblíbenou variantou je tzv. low-carb strava, paleo nebo keto dieta. Ale pozor, většinou se jedná o diety založené na živočišných produktech, pro vegany tedy nevhodné.