Dva recepty na hruškové chutney

hruškové chutney

Podzim je obdobím, kdy nám příroda dává nespočet darů a patří mezi ně i hrušky, kterých je celá řada odrůd a mohou se uskladnit na zimu, jako zdroj vitamínů.

Hrušky se dají zpracovat na mnoho způsobů, oblíbená jsou například hrušková povidla, bez kterých si neumíme představit valašské frgále, ale na zpracování hrušek jsou i exotičtější recepty. Oblíbené je například hruškové chutney. To si můžete koupit anebo si vyrobit vlastní. Receptů je opravdu mnoho.

Trochu exotické chutney z hrušek je původně z indické kuchyně a jde o jedno z mála jídel z tohoto konce světa, které u nás zdomácnělo. Přidává se k masovým, zeleninovým nebo rýžovým pokrmům. Zajímavé hruškové chutney je jednou z variant tohoto pokrmu.

Na pěknou porci ostřejšího chutney budete potřebovat:

500 g hrušek, 250 g hnědého cukru, 1 pálivá červená paprika, 1 cibule, ½ stroužku česneku, 1 čajová lžička mletého zázvoru, ½ čajové lžičky skořice, 5 hřebíčků, ½ sklenice jablečného octa, špetka soli

Příprava:

Hrušky oloupete, dužinu nakrájíte na kostičky a dáte do mísy. Poté se přidá hnědý cukr. Vše se důkladně, ale šetrně promíchá, přikryje potravinářskou fólií a nechá v chladnu nejméně dvě hodiny odležet.

Mezitím nakrájejte cibuli, půl stroužku česneku a chilli papričku. Vložte vše hrnce a přidejte ocet, špetku soli, zázvor, skořici a hřebíček. Jakmile v lednici uplyne doba odpočinku, přidejte hrušky. Promíchejte a nechte na ohni asi 10 minut.

Odstraňte hřebíček, který zůstal tvrdý a vložte chutney do jedné nebo více vzduchotěsných sklenic. Uchovávejte v chladničce, dokud se obsah nespotřebuje.

(Zázvor je pro tento recept velmi důležitou přísadou. Z tohoto důvodu je mnohem lepší mít čerstvý strouhaný zázvor, pokud je to možné. Pro ještě výraznější chuť se může přidat mletý pepř.)

Na chutney z hrušek, jablek a cibule budete potřebovat:

200 g jablek, 200 g zlaté cibule, 150 g zralých, ale pevných hrušek (vhodné jsou ty pozdní), 40 g třtinového cukru, šťávu z poloviny citronu, 140 ml jablečného octa, 4 cm čerstvého zázvoru, ½ lžičky sušeného zázvorového prášku, ½ lžičky drceného kmínu, 100 ml vody a sůl

Příprava:

Oloupaná jablka a hrušky se nakrájí na malé kousky a přidají se do hrnce s nakrájenou oloupanou cibulí. Spolu s ostatními ingrediencemi se směs vaří za stálého míchání 40 minut. Pokud není v hrnci dost šťávy, může se přidat trocha vody. Výsledná pochoutka by měla po odstavení mít konzistenci džemu. Ještě horká směs se naplní do sklenic a uchovává se v chladnu, dokud se nesní.

SEO optimalizace je tedy velice účinný nástroj, jímž se lze zasadit o dosažení úspěchů v internetovém podnikání. A firma SEOlight je právě tou firmou, která vám bude s takovou optimalizací nápomocná.

O autorovi

Jana Russková

Doma mám několik hladových krků a že jsou někdy pěkně vybíraví. Vaření je tak pro mě každodenní záležitostí a proto mám ráda rychlé a chutné jídla. Nejraději se však věnuji pečení dobrot, které potěší i ty nejmlsnější jazýčky.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Dva recepty na hruškové chutney, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/dva-recepty-na-hruskove-chutney/