Hrníčkový makovec s horkým ovocem
Mák patří mezi moje oblíbené suroviny, připravuji z něj nejenom makovou nádivku do buchet a koláčů, ale peču z něj také makovec.
Právě makovec patří v naší rodině mezi top dobroty. Kouzlo tohoto receptu spočívá v rychlé a snadné přípravě. Jde totiž o recept hrníčkový, nepotřebujete žádnou kuchyňskou váhu, jen hrníček o objemu 250 ml (čtvrtlitráček). Suroviny jen smícháte dohromady, makovec vylijete na plech a za chvíli si jej už vychutnáte ke kávičce.
TIP: Dáváte přednost rychlým a jednoduchým receptům? Vyzkoušejte některou z oblíbených HRNÍČKOVÝCH KUCHAŘEK:
Hrníčkový makovec s horkým ovocem
INGREDIENCE
- Makovec:
- 1 hrnek mletého máku
- 1 hrnek mléka
- 0,5 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 0,5 hrnku krupicového cukru
- SŮL
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
- moučkový cukr na posypání
- Horké ovoce:
- 2 větší jablka
- 6-10 ks švestek
- skořice
- hřebíček
- moučkový cukr
- citrónová šťáva
- badyán
- 150 ml vody
- 100 g krupicového cukru
PRACOVNÍ POSTUP
- Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr, špetku soli a důkladně promícháme.
- Přidáme mléko, olej a mletý mák. Mouku smícháme s práškem do pečiva, postupně přisypáváme ke směsi, dokud těsto nezhoustne.
- Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 175 °C, vložíme plech s makovcem a pečeme asi 25 minut.
- Hotový makovec má lehce nahnědlý povrch, propečení těsta můžete vyzkoušet zapíchnutím špejle do těsta.
- Mezitím, co se makovec peče, pustíme se do přípravy horkého ovoce. Do hrnce nalijeme 150 ml vody. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky (velikost záleží na vás). Švestky překrojíme a vypeckujeme. Takto připravené ovoce vložíme do vody k jablkům. Přidáme koření: 1 celý badyán, lžičku skořice, 2 ks hřebíčku. Nakonec zastříkneme šťávou z půlky citrónu, přisypeme cukr a uvedeme k varu. Stáhneme plamen a vaříme 15-20 minut. Rozvařené švestky obarví jablka do červena a cukr zajistí, že nám celá směs krásně zhoustne.
- Servírujeme jednotlivé kousky makovce polité horkým ovocem, poprášíme moučkovým cukrem.
Ještě pár slov k receptu:
Vláčný hrníčkový makovec na plech: rady a tipy
- K přípravě receptu se používá hrnek o objemu 250 ml (čtvrt litru). V hrníčku se odměřují jak sypké, tak tekuté ingredience, nepotřebujete tak žádnou váhu. Hrnkové recepty jsou velmi oblíbené, jsou obvykle snadné a velmi rychlé. Na pultech knihkupectví najdete spoustu HRNKOVÝCH KUCHAŘEK, vyzkoušejte některou z nich!
- S pečením makovce mi často pomáhá můj malý syn, čímž chci říct, že recept na je vhodný také pro začátečníky – žádnou vědu v něm nehledejte a zapojte vaše ratolesti do práce!
- Abych makovec trochu ozvláštnila, připravuji k němu horké ovoce, ochucené staročeským kořením. Tentokrát jsem použila kombinaci jablek a švestek, ovoněné badyánem, skořicí a hřebíčkem. Ovoce samozřejmě vyberte podle toho, jaké máte rádi.
- Ačkoliv mák patří v českých kuchyních mezi obvyklé suroviny, v některých zemích se k máku jen tak nedostanete. Z nezralých makovic se totiž vyrábí opium, které patří mezi narkotika.
- Mák je bohatý na vápník, na vitamín E a na minerální látky: mangan, hořčík a fosfor.
TIP: Vyzkoušejte také náš další recept na ZDRAVÝ MAKOVEC!