Domácí štrúdl s jablky
Pokud jste milovníci štrúdlu stejně jako já, vyzkoušejte tento recept – je rychlý, doslova „blbovzdorný“ a výsledkem je chutný moučník vhodný ke kávě nebo dobrému čaji.
Historie závinů začala v dobách Rakouska Uherska a dnes je kousek štrúdlu ozdobený kopečkem šlehačky oblíbeným dezertem po celé Evropě.
Já mám štrúdl nejraději připravený se strouhanými jablky, ořechy a skořicí. Tento recept jsem zdědila po své babičce.
Domácí štrúdl s jablky
Křehký domácí štrúdl, plněný strouhanými jablky, sypaný vlašskými ořechy, ovoněný skořicí a vanilkovým cukrem.
Vytisknout
Připnout
Porce: 15
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Těsto na štrúdl:
- 500 g HLADKÁ MOUKA
- 1 lžíce cukr krupice
- 1/2 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný pečicí prášek)
- 1 ks vejce
- SŮL
- ocet (asi 2 lžíce)
- MLÉKO (na zadělání těsta – dle potřeby)
- 100 g VEPŘOVÉ SÁDLO (rozpuštěné)
Náplň do štrúdlu:
- 500 g jablka
- strouhanka
- cukr
- skořice
- 50 g MÁSLO (rozpuštěné)
- 100 g VLAŠSKÉ OŘECHY
PRACOVNÍ POSTUP
- V míse promícháme hladkou mouku, špetku soli, cukr a prášek do pečiva. Přidáme vejce a trochu mléka.
- Zamícháme, přilijeme rozpuštěné sádlo a důkladně vypracujeme hladké, měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby můžeme přidávat mléko, abychom dosáhli správné konzistence těsta.
- Z hotového těsta vyválíme pláty, které budou tak akorát, aby se těsto dalo zavinout a netrhalo se.
- Plát těsta posypeme strouhankou, přidáme nastrouhaná jablka, vanilkový cukr, skořici a vlašské ořechy.
- Zavineme a vložíme na pečicím papírem vyložený plech, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme na 180 °C po dobu 20-25 minut do zlatova.
- Po upečení ještě jednou potřeme štrúdly rozpuštěným máslem, necháme vychladnout a ozdobíme moučkovým cukrem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Na druhý den chutná štrúdl ještě lépe (pokud tedy nějaký zbyde!).
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!