Domácí bramborová tortilla
Před pár dny nám úžasná sousedka poslala domácí brambory, a k tomu vajíčka od jejich šťastných slepiček. Když si dám do spojení tyto dvě ingredience, hned mě napadá španělská tortilla (trotija).
Pro Španěle je to něco jako bryndzové halušky pro Slováky. Jí se téměř po celé zemi, nejčastěji ve formě tapas. Tapas jsou malé kousky, které se podávají k jídlu večer v baru.
Domácí bramborová tortilla
INGREDIENCE
- 6 BRAMBORY
- 6 vajec
- OLIVOVÝ OLEJ (asi 0,5 dcl)
- 1 CIBULE
- 1 stroužek česneku
- SŮL (případně pepř)
PRACOVNÍ POSTUP
- Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky o tloušťce 3-5 mm. Povaříme v osolené vodě 5-10 minut, do poloměkka.
- Než se uvaří brambory, na pánvi na olivovém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme na plátky nakrájený stroužek česneku. Potom, co cibule zezlátne, vyndáme česnek a odložíme jej na ozdobu.
- Brambory důkladně slijeme (jinak by olej začal prskat a spálili bychom se). Přidáme je k cibulce a opečeme dozlatova.
- V míse rozmícháme metlou vajíčka se špetkou soli a osmažené brambory do nich vsypeme. Celé to vlijeme na pánev a na mírnějším plamenu pečeme pod pokličkou asi 5-7 minut, dokud se povrch nezatáhne.
- Poté pánev přiklopíme velkým mělkým talířem, obrátíme pánev a vyklopíme tortillu na talíř. A z talíře sesuneme zpátky do pánve a opět pečeme asi 5 minut.
- Přesuneme na talíř, nakrájíme a podáváme.
Ještě pár slov k receptu:
Já jsem ve Španělsku rok studovala, a to ve městě, kde se tapas podávaly k drinkům automaticky. Dnes už se na mnoha místech musí objednávat zvlášť, a i když jsou zohledněné v ceně, není to tak nějak ono.
Tortilla je nejčastěji pečená pouze z brambor a vajec, ale může se do ní přidat třeba paprika, olivy nebo houby. Recept, který vám zde předkládám, mě před lety naučila moje španělská spolubydlící.
Ve Španělsku byste tuhle dobrotu našli v jídelním lístku pod názvem Trotilla de patatas 🙂 Španělé do tortilly přidávají třeba červenou nebo zelenou papriku, rajčata, olivy, dokonce jsem ochutnala variantu s rybičkami a musím říct, že i tahle verze byla moc dobrá.
Domácí tortilla z brambor a vajec: tipy a rady
- Do tortilly se hodí různé bylinky nebo koření. Například pažitka, oregáno, bazalka, kurkuma atd.
- Tortilla je výborná na zahradní párty, nebo večírek. Chutná snad všem a zasytí dost na to, aby hosté počkali, než se ugriluje maso a nestouplo jim do hlavy pití.
- Jestli se vám bramborové plátky nelíbí, nebo se hůř pečou, tak je klidně nakrájejte na menší kostičky.
- Česnek se vyndává proto, aby při delším pečení nezhořkl. Ale nebojte, jeho pečení nebylo zbytečné, dodal oleji, ve kterém se smažil, lehce česnekovou vůni a chuť.