Čočkový salát s tempehem

Lehká a zdravá večeře či oběd, která zasytí. Je to vhodná varianta pro všechny vegeteriány nebo pro všechny vyznavače zdravého životního stylu.

Na čočkový salát jsem použila dva druhy čočky – červenou a klasickou kuchyňskou čočku. Do salátu přidávám tvaroh a zakysanou smetanu, která pokrm zjemní. Důležitou ingrediencí je tempeh.

Co je tempeh?

blank

Tempeh je produkt, který k nám přišel z Indonésie. Připravuje se ze sójových bobů (podobně jako tofu). Na rozdíl od tofu se však sójové boby pro výrobu tempehu nechávají fermentovat, jsou tak lépe stravitelné a mají výraznější chuť.

čočkový salát recept

Čočkový salát s tempehem

Luštěninový salát s červené a klasické čočky, s tempehem,zeleninou a tvarohovou zálivkou
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 40 min
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 200 g tempeh
  • 100 g červená čočka
  • 100 g kuchyňská čočka
  • 3 lžíce měkký tvaroh (polotučný)
  • 2 stroužek ČESNEK
  • 200 ml zakysaná smetana
  • 2 ks kapie
  • pažitka
  • 1 lžíce OLIVOVÝ OLEJ
  • 2 lžíce pórek (nakrájený)
  • SŮL
  • PEPŘ

PRACOVNÍ POSTUP

  • Obě čočky uvaříme dle návodu, scedíme a necháme vychladnout. Klasickou čočku je dobré mít naloženou ve vodě den předem, aby změkla. Pozor na červenou čočku, vaří se jenom pár minut.
  • Kapie očistíme, zbavíme zrníček a dáme je péct na plechu do předem vyhřáté trouby (ideálně s funkcí grilu) na 200 °C po dobu 15 minut.
  • Připravíme si zálivku na luštěninový salát. V nádobě smícháme zakysanou smetanu, tvaroh a do směsi přidáme utřené stroužky česneku se solí. Nakonec přidáme na drobno nakrájenou pažitku.
  • Obě vychladlé druhy čočky dáme do mísy, přidáme tempech nakrájený na kostičky, pórek nakrájený na kolečka, upečené a nakrájené kapie, lžíci olivového oleje a vše promícháme. Dle chutí dosolíme nebo dopepříme.
  • Hotový salát nandáme do servírovací mísy a dozdobíme zálivkou ze zakysané smetany a tvarohu.

Ještě pár slov k receptu:

Pokud vám čočkový salát zbyde, uložte jej do chladu. Druhý den bude možná chutnat ještě lépe, protože chutě krásně prolnou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Čočkový salát s tempehem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/cockovy-salat-s-tempehem/