Vietnamské závitky patří mezi moje oblíbená jídla. Jsou voňavé, plné zeleniny, a se smaženými mastnými závitky z čínských bister nemají společného téměř nic.
Přidané bylinky závitek krásně provoní a krevetky jim dodají tu správnou chuť. Závitky před podáváním máčíme ve vietnamské omáčce Nuoc Cham.
Čerstvé vietnamské jarní závitky
Pojďme nahlédnout do vietnamské kuchyně. Mám pro vás recept na jarní závitky v rýžovém papíru, s krevetami. Máčet je budeme do typické vietnamské omáčky, která se nazývá Nuoc Cham.
Vytisknout
Připnout
Porce: 0
INGREDIENCE
- 10 plátků rýžových kulatých papírů na zabalení
- 20 středně velký oloupaných krevet (garnely)
- 200 g rýžových sušených nudliček vermicelli (koupíte ve specializovaném obchodě)
- 1 salátová okurka nakrájená na jemné dlouhé proužky
- pár lístků čerstvého listového salátu
- svazek čerstvé máty
- svazek čerstvého koriandru
- pár lístků čerstvé bazalky
- 2 Stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- Základní vietnamská omáčka Nuoc Cham:
- 2,5 lžíce rybí omáčky
- 1,5 lžíce třtinového cukru
- 2-2,5 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžička rýžového octa
- 250 ml vody
- 6 stroužků česneku (bez vnitřního klíčku)
- čerstvě namletý černý pepř
- 1/2 chilli papričky
- 5-6 koleček čerstvé mrkve
PRACOVNÍ POSTUP
- Vermicelli nudličky vložíme do hlubší mísy, zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut odstát. Hotové nudle slijeme do cedníku a důkladně je propláchneme studenou vodou, zastavíme tím var.
- Krevety 2-3 minuty orestujeme na pánvi, na másle a rozmačkaném česneku.
- Do hlubšího talíře si připravíme vroucí vodu na rýžový papír, vedle položíme větší mělký talíř na samotné balení závitků.
- Jednotlivé kousky rýžového papíru vždy na pár sekund namočíme do horké vody, jakmile papír změkne, okamžitě ho vyndáme z vody ven. Necháme okapat a uhladíme na mělkém talíři.
- Doprostřed rýžového papíru postupně skládáme lístky koriandru a krevety, přidáme rýžové nudle, okurku a lístky salátu, navrch ještě vložíme lístky máty, bazalky.
- Rýžový papír začneme balit odspoda, jako když chcete udělat obálku, v polovině balení přidáme obě strany (levou a pravou) přehnutím jejich okrajů ke středu a pokračujeme v balení.
- Krevety a bylinky by měly lehce prosvítat a být zhruba uprostřed rolky.
- Hotové závitky podáváme při pokojové teplotě.
Vietnamská omáčka Nuoc Cham:
- Do hmoždíře nasypeme cukr, vlijeme rybí omáčku, rýžový ocet, šťávu z limetky, čtvrt vody a paličkou od hmoždíře pomalu celou směs rozmělníme, aby se rozpustila.
- Do směsi přidáme česnek nakrájený na plátky, kousek pokrájené chilli papričky, pár koleček čerstvé mrkve a dolijeme zbytkem vody.
- Vietnamské jarní závitky namáčíme do vietnamské omáčky, a pak už si jen pochutnáváme. Dobrou chuť! 😊
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!